Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος σε Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

«Τους χειρότερους φόβους τους να πραγματοποιούνται είδαν οι αγρότες των Φαρσάλων με τη σφοδρή χαλαζόπτωση και βροχόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειές τους και κυριολεκτικά εκμηδένισε τις παραγωγές τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από αγρότες της περιοχής, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου όπου υπογραμμίζει ότι «στον Αγ. Γεώργιο, στο Μικρό και Μεγάλο Ευίδριο, στο Βασιλί, το Ανωχώρι και την Κρήνη, το μέγεθος της καταστροφής, όπως όλα δείχνουν, είναι αναμφίβολα μεγάλο. Επλήγησαν καλλιέργειες σιτηρών, οι οποίες βρίσκονταν ένα βήμα πριν την συγκομιδή, ψυχανθών και καλαμποκιού, άλλα και βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας στα πρώτα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης. Η άσχημη αυτή εξέλιξη σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της καλλιεργητικής περιόδου άλλα και της χρονιάς έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τους πληγέντες αγρότες οι οποίοι εύλογα αναμένουν την τάχιστη ανταπόκριση της Πολιτείας και των υπηρεσιών της, προκειμένου να αποτυπωθούν ορθά  οι ζημιές και να καταβληθούν γρήγορα αποζημιώσεις.

Την αναγκαιότητα αυτή ενισχύει και το κύμα ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Φέτος, οι αγρότες θυσίασαν κάθε ικμάδα ρευστότητας που τους απέμενε για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα. Συνεπώς, οι ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα σε αυτό το στάδιο, όπου δεν έχουν υπάρξει ακόμα έσοδα από παραγωγή, ενώ τα έξοδα τρέχουν, εύλογα εγείρουν απαιτήσεις για επίσπευση των όποιων διαδικασιών απαιτούνται για την καταβολή αποζημιώσεων».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπάρξει α) αποτύπωση των ζημιών, που προξένησε η έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε καλλιέργειες σε χωριά των Φαρσάλων και β) επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των παραγωγών.

Previous ArticleNext Article