Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Οικονομικών: Να είναι ακατάσχετα τα εκκλησιαστικά βοηθήματα για φυσικές καταστροφές

«Ο κομβικός ρόλος της Εκκλησίας στην αρωγή παντί τρόπω των πασχόντων συμπολιτών μας είναι διαχρονικά γνωστός. Δεν λησμονούμε, για παράδειγμα, την πολύτιμη συνεισφορά της στην παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που επλήγησαν από την μακρά οικονομική κρίση, συνεπικουρώντας την Πολιτεία, σε πνεύμα έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ίδιο συμβαίνει, συχνά αφανώς, και σε κάθε περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών, προς τους πληγέντες. Ως εκ τούτου, δεν είναι ηθικό να κατάσχονται προνοιακά βοηθήματα που δίδονται από Εκκλησιαστικά Ιδρύματα λόγω άλλων χρεών των πληγέντων, όπως συνέβη με το βοήθημα της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου στους πλημμυροπαθείς από τον Daniel και τον Elias. Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Οικονομικών, με την ευαισθησία που τον διακρίνει, θα νομοθετήσει το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων, σύμφωνα και με την πρόταση της Ιεράς Συνόδου, όπως άλλωστε έγινε με την κρατική αρωγή προς τους πλημμυροπαθείς». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την κατάθεση σχετική Αναφοράς προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητά να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση των εκκλησιαστικών βοηθημάτων που προορίζονται για την ανακούφιση πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Ο Θεσσαλός πολιτικός  με την Αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό συνηγορεί στο εύλογο αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, που διατυπώνεται με σχετική Επιστολή της Ιεράς Συνόδου, την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Αφορμή για την διατύπωση του αιτήματος της Ιεράς Συνόδου υπήρξε έγγραφο του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, με το οποίο ενημέρωνε ότι σε τραπεζικούς λογαριασμούς πλημμυροπαθών κατασχέθηκε το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ, το οποίο χορήγησε η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους επλήγησαν στις περιοχές της εκκλησιαστικής της δικαιοδοσίας από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Η κατάσχεση έγινε λόγω εκκρεμών βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες και άλλους φορείς.

Στην επιστολή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι εκτός από το αμιγές αγιαστικό και θρησκευτικό έργο της η Εκκλησία είναι πάντοτε αρωγός σε εμπερίστατους συμπολίτες μας. Και αυτό συνέβη στην περίπτωση των πλημμυροπαθών της Λάρισας. Όμως, δυστυχώς, η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος από έναν εκκλησιαστικό φορέα δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις που ορίζονται από το άρθρο 38 του ν. 4315/2014. Και για τούτο προτείνεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο για τις οικονομικές ενισχύσεις και τα προνοιακά βοηθήματα που καταβάλλονται από εκκλησιαστικά ν.π. δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σε πληγέντες περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης.

Φωτ. αρχείου: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο.

Previous ArticleNext Article