Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Μεταφορών: Διετής παράταση ορίου ηλικίας των Ταξί στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία

Την κατ’ εξαίρεση παράταση για την περιφέρεια Θεσσαλίας της υποχρεωτικής αντικατάστασης ΕΔΧ ταξί, κατά δύο έτη,λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν οιπρόσφατες καταστροφικέςπλημμύρες ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε σχετική ερώτησή του που απευθύνει προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του επισημαίνει ότι«με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4070/12) τα Επιβατικά Δημόσιας Χρήσης (ΕΔΧ) έχουν όριο ηλικίας τα 20 έτη από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους, ενώ για τις περιοχές κάτω των 3.000 κατοίκων το όριο αυτό είναι στα 24 έτη. Με τον νόμο 5079/23 (αρ. 61, παρ. 3) για τα ΕΔΧ οχήματα που το χρονικό όριο συμπληρώνεται από 1ης Ιανουαρίου 2022, δόθηκε παράταση μέχρι και τις 30 Απριλίου 2024.

Για τους ιδιοκτήτες ταξί, όμως, της περιοχής της Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας, των οποίων τα οχήματα εμπίπτουν στη συγκεκριμένη διάταξη έχουν ενσκήψει σοβαρότατα εμπόδια για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους σύμφωνα με την νομοθεσία, όπως επισημαίνουν η Ένωση Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Λάρισας και το Σωματείο Περιφερειακών Ταξί Ν. Λάρισας “Άγιος Χριστόφορος”. Ο βασικός λόγος για την αδυναμία συμμόρφωσής τους στην αλλαγή του οχήματός τους είναι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Εξ αιτίας των πλημμυρών πολλοί ιδιοκτήτες ταξί υπέστησαν σοβαρή οικονομική ζημία, που καθιστά απαγορευτική την ανανέωση του οχήματός τους εντός του προβλεπόμενου από την υφιστάμενη παράταση του χρονικού ορίου.

Επιπλέον, οι συνέπειες των πλημμυρών έχουν επιδράσει αρνητικά στην συνολική οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα και τη δραστική μείωση της μετακίνησης των πολιτών με ταξί, και ως εκ τούτου και των εσόδων των ιδιοκτητών τους.

Είναι εύλογο, επομένως, και εντός της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, να υπάρξει μια ειδική ρύθμιση για την περίπτωση των ΕΔΧ ταξί της Λάρισας, αλλά και όλης της πλημμυροπαθούς Περιφέρειας».

Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό «με δεδομένη την οικονομική αδυναμία πολλών ιδιοκτητών ΕΔΧ ταξί στην Λάρισα και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους έως και στις 30 Απριλίου τρέχοντος έτους, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμυρών και των ζημιών που προκάλεσαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, προτίθεσθε να εξετάσετε την κατ’ εξαίρεση παράταση για την περιφέρεια Θεσσαλίας της υποχρεωτικής αντικατάστασης ΕΔΧ ταξί, κατά δύο έτη;».

Previous ArticleNext Article