Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: Μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια του ΤΠΔ για 180 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους

«Προτίθεσθε να εξετάσετε τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε οι χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνειο από αυτό να τύχουν ίσης αντιμετώπισης με όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από Ιδιωτικές Τράπεζες;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με αφορμή σχετική επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η βαθιά οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία έφερε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που αδυνατούσαν να τα αποπληρώσουν. Για τον λόγο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, σε μείωση των επιτοκίων ώστε να ελαφρυνθεί η  θέση των δανειοληπτών που υπέστησαν το ίδιο διάστημα μειώσεις μισθών, κατάργηση δώρων και συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Εξαίρεση αποτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), που λειτουργεί με κρατική προστασία. Το επιτόκιο του συγκεκριμένου Ιδρύματος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο άνω του 4,5% και αποτελεί το υψηλότερο αυτή τη στιγμή στην αγορά, δυσκολεύοντας τη ζωή σχεδόν 180.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από αυτό.

Το σοβαρό αυτό θέμα αναδεικνύει και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας επισημαίνοντας ότι “το μόνο πιστωτικό Ίδρυμα της χώρας το οποίο δεν προέβη σε μείωση επιτοκίου είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο αν και ανέκαθεν λειτουργούσε με την κρατική προστασία, δεν προέβη σε καμία ανάλογη κίνηση μείωσης των επιτοκίων”. Όπως σημειώνει “τα δάνεια που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτόκιο 4,9% και 5,4%, όταν πλέον τα δάνεια των τραπεζών έχουν μειωθεί και εξυπηρετούνται πλέον με επιτόκια της τάξης του 2% ή 2,5%!”.

Από το ΤΠΔ το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί για την ελάφρυνση των δανειοληπτών τα προηγούμενα χρόνια είναι αυτό της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών που προβλέπει την επιστροφή τόκων σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά επί του άληκτου κεφαλαίου σε ετήσια βάση, μέτρο που, ωστόσο, δεν είναι πάγιο για τους δανειολήπτες αφού πρέπει να εγκρίνεται η παροχή του καθ’ έτος. Άλλες προτάσεις που έχουν κατά καιρούς γίνει γνωστές από το ΤΠΔ -για παράδειγμα η παράταση των χρόνων αποπληρωμής ή στάση πληρωμών- δεν μειώνουν το κόστος της αποπληρωμής αλλά θα επιβαρύνουν περαιτέρω με τους τόκους τους δανειολήπτες». Γι’ αυτούς τους λόγους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να υπάρξει μείωση των επιτοκίων του ΤΠΔ.

Previous ArticleNext Article