«Η Ελλάδα παραμένει συμπαραστάτης και αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαλόγου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το μέλλον της Κύπρου μπορεί να είναι μόνον αυτό στο οποίο θα έχουν απαλειφθεί οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα, και όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, όπως όλοι οι πολίτες της ΕΕ». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο ΓΓ της ΔΣΟ, συναντήθηκε με τον Κύπριο Υπεξ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μεγαλόνησο ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα, στις εκδηλώσεις Μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου.
Στη συνάντηση, που συμμετείχαν, επίσης, μέλη ξένων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις στην Μόρφου, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό μετά την κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και τη διακοπή του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, που περιλαμβάνει την αγορά τελευταίας τεχνολογίας γαλλικών φρεγατών αλλά και ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, λέγοντας ότι «το γεγονός αυτό αλλάζει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, σημείωσε ότι «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, είναι προάγγελος, μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, παράλληλα με το ΝΑΤΟ».
Στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς
Ο Έλληνας βουλευτής είχε συνάντηση και με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρχηγό, με τον οποίο είναι παλαιοί γνώριμοι, καθώς πριν έλθει στην Κύπρο υπήρξε Αρχηγός της Α΄ Στρατιάς, που εδρεύει στη Λάρισα. Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε «στην αυξανόμενα προκλητική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, φθάνοντας στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, όπως τόνισε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας», και υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία, δέσμια του μεγαλοϊδεατισμού της, έχει καταστήσει την Τουρκία παράγοντα αστάθειας στην γενικότερη περιοχή, και απαιτείται ενότητα και εγρήγορση για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών προκλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο»
Πριν τη συνάντηση με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.
Στη Μονή Κύκκου και τον Τάφο Μακαρίου
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, όπου ξεναγήθηκε από τον Έφορό της μοναχό Αγαθόνικο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη Μονή είχε υπηρετήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄, ως δόκιμος μοναχός. Κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ εκεί γίνονταν συναντήσεις του Μακαρίου με τον Γεώργιο Γρίβα (Διγενή), στρατιωτικό αρχηγό της οργάνωσης. Στην Μονή υπάρχει και η γνωστή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που κατά την παράδοση φέρεται να είναι αγιογραφημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ λειτουργεί και Μουσείο στο οποίο εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, χειρόγραφα, αλλά και αρχαία αντικείμενα.
Τέλος, ο ΓΓ της ΔΣΟ επισκέφθηκε το Θρονί, όπου σε περιόδους ανομβρίας οι πατέρες της μονής λιτάνευαν την εικόνα της Παναγίας, και στην κορυφή του βουνού, την τοποθετούσαν σε ξύλινο θρόνο, τελώντας παράκληση για τερματισμό της ανομβρίας. Στο Θρονί βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ΄.