Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος με Συντεχνία Αρτοποιών: Στηρίζουμε με πράξεις τον φούρνο της γειτονιάς

«Το ψωμί είναι βασικό διατροφικό αγαθό και αυτό είναι ένας επιπλέον λόγος για την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στους φούρνους, όπως άλλωστε πράττει με όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην δύσκολη αυτή συγκυρία με την διεθνή εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αρτοποιοί, ωστόσο, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών, για την επάρκεια των οποίων, επίσης, υπάρχει ανησυχία, καθώς οι εμπόλεμες χώρες, Ρωσία και Ουκρανία, είναι βασικοί παραγωγοί δημητριακών στην παγκόσμια αγορά. Διαβεβαίωσα την ηγεσία της Συντεχνίας Αρτοποιών του νομού ότι η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στις επιχειρήσεις τους, στον φούρνο της γειτονιάς, ενώ τους ευχαρίστησα για την δυνατότητα να ενημερωθώ ενδελεχώς για θεσμικά ζητήματα του κλάδου τους». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Γκούλιο και τον ταμία της Συντεχνίας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την άμβλυνση του ενεργειακού κόστους στα αρτοποιεία.

Εκτός από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, στη διεξοδική συζήτηση που υπήρξε ζητήθηκε να εξεταστούν και επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις, με τους αρτοποιούς να καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Εκτενής αναφορά έγινε στην ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης από την οποία θα αποφοιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και στελέχη για τον κλάδο της αρτοποιίας.

 

STOP στις εξαγωγές σιτηρών

Αρχικά, οι εκπρόσωποι των αρτοποιών επεσήμαναν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη των επαγγελματιών από τις αυξήσεις στο ρεύμα, δηλαδή ο διπλασιασμός της κρατικής επιδότησης από τα 65 στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η επιπρόσθετη ενίσχυση κατά 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, για τον Απρίλιο, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, επιδοκίμασαν την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ώστε να απορροφηθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και την επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου με 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, σημειώνοντας ωστόσο τα ερωτηματικά που υπάρχουν για όσους καταναλώνουν πετρέλαιο στις επιχειρήσεις τους.

Σχετικά με την αύξηση των πρώτων υλών που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας, πρότειναν να εξεταστούν από το κράτος ως επιπρόσθετες λύσεις για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ακρίβειας, η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο του 6%, καθώς και ο περιορισμός των εξαγωγών σε σκληρό σιτάρι, για όσο καιρό διαρκεί η κρίση που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Εκπαίδευση αρτοποιών  

Όπως τονίστηκε στη συζήτηση, η αρτοποιία στο νομό Λάρισας αριθμεί 235 φούρνους με 1225 εργαζόμενους και 235 αυτοαπασχολούμενους, ενώ εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική. Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανανέωση του γηρασμένου εξειδικευμένου προσωπικού, με πολλούς συναδέλφους τους, όπως ειπώθηκε, να αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλες χώρες, με πρώτη στη λίστα την Αίγυπτο  για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι αυτό και υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τονωθεί η επαγγελματική εκπαίδευση που αφορά τον κλάδο τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η ειδικότητα του τεχνικού αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής που λειτουργεί στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας είναι ένα θετικότατο βήμα, το οποίο, όμως, δεν αρκεί αν δεν υπάρξει μέριμνα για την λειτουργία εργαστηρίου στη σχολή. Προς τούτο, επεσήμαναν, ότι, η Συντεχνία, προτίθεται, αν βρεθεί ο χώρος, να συμβάλει με παραχώρηση μέρους του εξοπλισμού που απαιτείται στο εργαστήριο, προκειμένου να υπάρξει άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών της εν λόγω ειδικότητας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος  κ. Μιχάλη Μούσιο, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία, ευχαρίστησε για τις επισημάνσεις τους εκπροσώπους των αρτοποιών και συμφώνησε με την αναγκαιότητα να προωθηθεί η επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία, όπως είπε «ενώ ενισχύεται εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα έως πρόσφατα ήταν ο “φτωχός συγγενής”, με αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων μας». Δεσμεύτηκε, δε, ότι, θα προβεί στις ενδεδειγμένες πρωτοβουλίες για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, για το οποίο ενδιαφέρεται η συντεχνία.

Previous ArticleNext Article