Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος με πρόεδρο ΑΣΕΠ: Ενίσχυση του ΑΣΕΠ για επίσπευση διαγωνισμών προσλήψεων

Η επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και η προς τούτο ενίσχυσή του με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, με τον θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τον πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. κ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου.

Μετά την ενημέρωση, ο Θεσσαλός πολιτικός τόνισε ότι «η θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ από τον αείμνηστο ευπατρίδη πολιτικό Ανάσταση Πεπονή ήταν αναμφίβολα η αρχή μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση της χώρας, που ταλανίζονταν επί δεκαετίες από “πελατειακές λογικές”. Η αλλαγή του τρόπου προσλήψεων στο δημόσιο συνέβαλε στη σταδιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Η θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ, ως κύριο τρόπο προσλήψεων, έχει ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την επικράτηση της διαφάνειας, την ανάδειξη της αξιοκρατίας και, εν τέλει την δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για τον πολίτη. Με τη συνδρομή του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, ο οποίος έλαβε στα χρόνια της πανδημίας το εύρος “επανάστασης” στον τρόπο συναλλαγών του πολίτη με το κράτος, μειώνεται καταλυτικά και ο απαιτούμενος χρόνος από την προκήρυξη μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην δήλωσή του πρόσθεσε ότι «όπως με πληροφόρησε ο αξιότιμος πρόεδρος του ΑΣΕΠ, μέχρι το Πάσχα αναμένονται οι προσλήψεις 38 υπαλλήλων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ που θα στελεχώσουν τον θεσμό, και θα δώσουν τη δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης επιτάχυνσης τόσο των προκηρύξεων, όσο και των ίδιων των διαγωνισμών και της έκδοσης των αποτελεσμάτων τους. Η εκτίμηση, μάλιστα, είναι ότι σε 18 μήνες από σήμερα θα έχει μειωθεί κατά 30% ο μέσος χρόνος έκδοσης των οριστικών αποτελεσμάτων, δηλαδή από ενάμισι χρόνο που απαιτείται τώρα θα περιοριστεί στον ένα περίπου χρόνο.

Τέλος, εξέφρασα στον κ. πρόεδρο την θέση μου ότι θα πρέπει να τελειώνουμε με το “προπατορικό αμάρτημα” της δημόσιας διοίκησης. Μιλώ για τη διαιώνιση του θεσμού των συμβασιούχων, που προσλαμβάνονται μεν εποχικά για ορισμένο χρόνο, καλύπτοντας, ωστόσο, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ευλόγως διεκδικούν εν συνεχεία  τη μονιμοποίησή τους. Η κάλυψη, όμως, των μονίμων θέσεων στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με τις αυστηρές προδιαγραφές του ΑΣΕΠ».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ για την ενδελεχή ενημέρωση και τον κάλεσε να ενημερώσει επισήμως και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία προεδρεύει, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Previous ArticleNext Article