Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Ιστορικό γεγονός η κύρωση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο”

«Εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία καταπατά κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και συμπεριφέρεται ως κοινός ταραξίας της ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας με αποφασιστικότητα και σχεδιασμό πετυχαίνει να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δήλωσή του με αφορμή την επικύρωση από την Βουλή των συμφωνιών καθορισμού θαλασσιών ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο των ιστορικών συμφωνιών που υπέγραψε η Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσιών ζωνών με την Ιταλία προς δυσμάς και την Αίγυπτο προς νότο συνιστά αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός. Έπειτα από πολλά χρόνια διαβουλεύσεων και αναβολών, η ελληνική κυβέρνηση, σε πείσμα πολλών παραγόντων του διεθνούς συστήματος, απέδειξε ότι η δέσμευσή της για τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου είναι ουσιαστική και παράγει απτά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα με την πολιτική που ακολουθεί ακυρώνει στην πράξη, βήμα βήμα, τους παράνομους και επικίνδυνους σχεδιασμούς της Τουρκίας και τα επικίνδυνα νέο-οθωμανικά οράματα της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Η αποφασιστική στάση της χώρας μας, που αποδεικνύεται με τις καθημερινές επιτυχίες των ενόπλων δυνάμεων απέναντι στις ιταμές προκλήσεις της γείτονος σε αέρα και θάλασσα, αλλά και την έντονη διπλωματική δραστηριότητα που έχει οικοδομήσει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών στη Μεσόγειο, παράγει ήδη καρπούς.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο, και η πληροφόρηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια για ανάλογες πρωτοβουλίες νοτίως της Κρήτης, αλλά και οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις με την Αλβανία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δείχνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα μας το επόμενο διάστημα. Ελπίζουμε η τουρκική ηγεσία να “διαβάσει” σωστά το μήνυμα, να σταματήσει τις προκλήσεις και την πολιτική της κανονιοφόρου και να προσέλθει σε έναν καλόπιστο διάλογο για την επίλυση της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, που δεν είναι άλλη από τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Όσο για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είναι πραγματικά κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτές τις κρίσιμες εθνικά στιγμές, να εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων και έρμαιο εσωτερικών αντιθέσεων».

Previous ArticleNext Article