Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: Έχει μέλλον μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες από εγγόνια;

«Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το δημογραφικό. Θυμίζω ότι καθιερώθηκε το εφάπαξ επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Έχουμε παρεμβάσεις στο φορολογικό, έχουμε μειώσεις στον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη. Χρειάζονται, όμως, ακόμη πολλά να γίνουν και, κυρίως, να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, γιατί, δυστυχώς, οποία μέτρα κι αν ληφθούν σήμερα δεν αποδίδουν άμεσα. Χρειάζεται επιμονή και τα μέτρα αποδίδουν σε βάθος χρόνου». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του για το δημογραφικό (στο Ράδιο Θεσσαλονίκη στη εκπομπή της Κλαούντια Eggers).

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που εργάστηκε ως Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό την περίοδο 2017-2019 επισήμανε ότι «δυστυχώς το δημογραφικό είναι το μείζον εθνικό πρόβλημα και το επισημαίνουμε εδώ και καιρό παρότι κάποιοι έσπευδαν να ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος, λέγοντας ότι αυτά είναι συντηρητικές υπερβολές. Το πόρισμα, όμως της Βουλής καταδεικνύει ότι πράγματι βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση». Και πρόσθεσε ότι «θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση, συναισθανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, προχώρησε στην συγκρότηση για πρώτη φορά ενός υφυπουργείου αρμοδίου για την οικογένεια και την δημογραφική πολιτική. Ήταν ένα από τα αιτούμενα που είχαμε βάλει και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και είχαμε καταλήξει στην πρόταση αυτή στο κοινό μας πόρισμα».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «στη δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει στην Διακομματική Επιτροπή δεν είχαμε εστιάσει μόνο στα επιδόματα και στα φορολογικά μέτρα που είναι αναγκαία για την στήριξη των μεγάλων οικογενειών, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, αλλά και σε κίνητρα για να υπάρξει το πρώτο παιδί. Σε κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αν θέλετε, της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα των γυναικών. Νομίζω ότι πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν. Οι κατευθύνσεις υπάρχουν στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Το γεγονός ότι είμαστε πια μια χώρα η οποία έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε μία υγιή γήρανση του πληθυσμού. γιατί αλλιώς με το δημογραφικό σε αυτά τα νούμερα που βλέπουμε και με την προοπτική που κάνουν πολλοί ότι το 2050 ότι θα είμαστε κάπου 8 εκατομμύρια και εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο θα είναι άνω των 65 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες από ότι εγγόνια δύσκολα μπορεί να συντηρεί και να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα έχει συνέπειες στο εθνικό σύστημα υγείας, στην ερήμωση περαιτέρω της περιφέρειας. Θα έχει συνέπειες επίσης στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα έχουμε λιγότερους μαθητές».

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε λέγοντας ότι «έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη νέα υφυπουργό Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, στην Μαρία Συρεγγέλα -θέλω να πιστεύω την παραπάνω βδομάδα θα έρθει στην Βουλή να την συζητήσουμε. Την καλώ να μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και το προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος».

 

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://indt.gr/mcxb2A

 

Previous ArticleNext Article