Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” χωρίς αναφορά σε “Μακεδονία” ή παράγωγά της…

«Όλοι κατανοούν σήμερα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει μια λάμψη που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια, έχει έναν ρόλο ο οποίος είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικός και για εμάς, γιατί οι Τούρκοι μπορεί να λένε ότι είναι Rum Orthodox Patriarch, επιχειρούν να τον περιορίσουνε, ότι είναι δηλαδή Πατριάρχης της εναπομείνασας μειονότητας των Ρωμιών της Πόλης, αλλά όλοι πια τον αντιμετωπίζουν ως Οικουμενικό Πατριάρχη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Ελληνικής Βουλής, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη “Φωνή της Ελλάδας”, στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο», και στους δημοσιογράφους Γιώργο Διονυσόπουλο και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του θεσμού στην Κωνσταντινούπολη, όπου την Κυριακή της Πεντηκοστής «πραγματοποιήθηκε συλλειτουργό, στον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος  του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και με τη συμμετοχή ιεραρχών μεταξύ αυτών και πρωτίστως  του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος, δηλαδή του επικεφαλής της  έως πρόσφατα Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων». Και σημείωσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως πρωτόθρονη  Εκκλησία, τους επαναφέρει σε «ευχαριστιακή κοινωνία», «με μια ιστορική απόφαση της 9ης  Μαΐου, στην οποία βάζει όμως ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο λέει ότι τα διοικητικά ζητήματα, λύστε τα με το Πατριαρχείο της Σερβίας, στο οποίο υπαγόσασταν μέχρι το 1967. Λέει ότι η Εκκλησία που είναι στα όρια του κράτους της Β. Μακεδονίας, θα ονομάζεται Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Της δίδει τον παλαιό αυτό ιστορικό τίτλο, μιας Αρχιεπισκοπής που έφτανε στις δόξες της μέχρι τη Μάνη και μέχρι την κάτω Ιταλία και μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά διευκρινίζει ότι τα όριά της θα είναι μέχρι την επικράτεια του κράτους, στα εδάφη που έχει σήμερα το κράτος των Σκοπίων, το κράτος της Β. Μακεδονίας.  Σαφώς λέει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”, ή παράγωγά του, γιατί έτσι θα δημιουργούνταν και μεγάλα ζητήματα με μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι λεγόμενες “Νέες Χώρες” που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

 Συνάντηση με πρωθυπουργό Βόρειας Μακεδονίας

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τη θρησκευτική και πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απάντησε ότι «είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και με τον Αρχιεπίσκοπο, μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και να τους ενημερώσουμε και για την καμπάνια που διεξάγει η  Δ.Σ.Ο.  για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Όπως ξέρετε έχουμε εκδώσει έναν τόμο που περιλαμβάνει τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία, από τη Μ. Βρετανία μέχρι την Κίνα. Ένας από αυτούς, βυζαντινός ναός του 900 μ.Χ., είναι στην Αχρίδα, στο έδαφος σήμερα της Β. Μακεδονίας. Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκαν από την ιδέα, τους δώσαμε ανάτυπο του τόμου στα αγγλικά και τους είπαμε ότι πρόθεσή μας θα ήταν μεταφραστεί και στα σλαβομακεδονικά προκειμένου να παρουσιαστεί στην Αχρίδα».

 Βαρθολομαίος ο μακροβιότερος Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στα ονομαστήρια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που εορτάστηκαν στην Κωνσταντινούπολη τις ημέρες που η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ήταν εκεί, και τόνισε ότι ο Οικουμενικός είναι «ο μακροβιότερος, δεν υπάρχει προηγούμενο. Ο πρώτος θεωρείται και ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Απόστολος Ανδρέας. Από τον Ανδρέα τον Πρωτόκλητο μέχρι σήμερα, λοιπόν, ο μακροβιότερος Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Βαρθολομαίος. Έχει πια τριάντα ένα χρόνια στο πηδάλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πριν λίγες εβδομάδες έγινε ένα μεγάλο, διεθνές, συνέδριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου μίλησα και εγώ, με αφορμή  τα τριάντα χρόνια -ήταν να γίνει πέρυσι και λόγω κορονοϊού αναβλήθηκε – και φωτίστηκε όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει γίνει τις τρεις αυτές δεκαετίες, που ουσιαστικά ανέδειξε από το περιθώριο σε δρώντα “βασικό παίκτη” της διεθνούς σκηνής, αν μπορώ να χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, το Φανάρι».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=Qqj-1PsfpK8

Φωτ. Ο Μαξίμος Χαρακόπουλος ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος για την διεθνή καμπάνια της ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.

 

Previous ArticleNext Article