Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: Αδελφικοί οι δεσμοί Ελλάδος – Αρμενίας

«Οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδος-Αρμενίας παραμένουν ισχυρές και ανεξίτηλες μέσα στον χρόνο. Τέκνα και οι δύο λαοί μας του λαμπρού βυζαντινού πολιτισμού και βιώνοντας τη δοκιμασία της μακραίωνης οθωμανικής δουλείας, που κατέληξε στις πρώτες Γενοκτονίες του 20ού αιώνα στη Μικρά Ασία, μπορώ να πω ότι μας ενώνουν δεσμοί αίματος. Αλλά και σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα ίδια ιδεώδη, την επικράτηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών του ανθρωπισμού έναντι της κοινής απειλής, του νέο-οθωμανικού αναθεωρητισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, η οποία επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Διδυμοποίησης της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο της Αρμενίας. Πρόκειται για πρόγραμμα διετούς διάρκειας, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ενίσχυση της αρμενικής Βουλής, μέσω παροχής τεχνογνωσίας επί των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, στο οποίο, εκτός της Βουλής των Ελλήνων, συμμετέχει και το Κοινοβούλιο της Ιταλίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της ΔΣΟ -ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι και η Αρμενία- για την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής και την ενίσχυση των χριστιανικών άξιων και παραδόσεων στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο σοβαρό ζήτημα της καταστροφής ή αλλοίωσης του χαρακτήρα των χριστιανικών μνημείων, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυθαίρετες ενέργειες όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, που έπραξε η τουρκική ηγεσία. Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα την υποχρέωσή της να επαναφέρει την Άγκυρα σε τάξη. Αλλά και εν γένει ανάλογες ενέργειες, που εντάσσονται σε μια πολιτική “γενοκτονίας της μνήμης” είναι απόλυτα καταδικαστέες. Αυτό αφορά επίσης τις καταστροφές σε ορθόδοξους ναούς στην κατεχόμενη Κύπρο, σε χριστιανικά μνημεία στη Συρία, όπου βρίσκεται ο κατοχικός τουρκικός στρατός, στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχι, και βεβαίως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπενθύμισε την ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα εξουσιοδοτηθείς από τη Γραμματεία του διεθνούς θεσμού, με την οποία απευθύνει έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να προστατεύσουν τα αρμένικα μνημεία που βρίσκονται σε περιοχές που πλέον έχουν περιέλθει στην κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν.

Στη σύνθεση της αρμενικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν οι Πολιτικοί Σύμβουλοι του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας κ.κ. Βαχάν Κοστανιάν, Νταβίντ Καραπετιάν και Κοριούν Σαρκισσιάν, καθώς και η κ. Μαρί Μανουκιάν, επικεφαλής του Προγράμματος από την πλευρά της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας.

 

Previous ArticleNext Article