Λάρισα

Λυκουρέντζος από Λάρισα: «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα εξοφληθούν όλοι οι παραγωγοί» (βίντεο)

Τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΑ Λάρισας επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ στον Θεσσαλικό κάμπο, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και ο Επόπτης του ΕΛΓΑ Λάρισας, Κώστας Τσιαμπάς, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εκτιμήσεων και πληρωμών των ζημιών του Daniel, αλλά και όσων έγιναν όλο το 2023, πριν τον Daniel.

«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς έχει ανακοινωθεί. Σύντομα επομένως θα έχουμε και πληρωμές για ζημιές πριν το 2023», δήλωσε ο κ. Σταμενίτης, εξηγώντας ότι τα πορίσματα γράφονται αμέσως μόλις ολοκληρώνονται οι εκτιμήσεις των ζημιών και έπειτα ακολουθείται η διαδικασία με τον τρόπο που γίνεται κάθε χρόνο.

«Συνεργαστήκαμε σήμερα με την παρουσία του κ. Σταμενίτη και των στελεχών του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, για να προωθήσουμε τον σχεδιασμό που ήδη υπάρχει για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και τον προγραμματισμό της καταβολής αποζημιώσεων που έγιναν το 2023, εκτός των ακραίων καιρικών φαινομένων. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και το σπουδαιότερο όλων είναι ότι οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος Ιουνίου για τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν το περασμένο Σεπτέμβρη», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

«Η ευρωπαϊκή επιτροπή», ανέφερε στη συνέχεια, «έχει δώσει χρονοδιάγραμμα τεσσάρων ετών για τις αποπληρωμές, όμως φιλοδοξούμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου 2024 θα έχουν εξοφληθεί όλοι οι παραγωγοί», τονίζοντας ότι εντός Φεβρουαρίου θα υπάρξουν διορθωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, στις περιπτώσεις όπου, λόγω λαθών ή παραλείψεων, οι παραγωγοί δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, ο σχεδιασμός για τις πρώτες πληρωμές των αποζημιώσεων των υπόλοιπων ζημιών του έτους υπολογίζεται επίσης περί τα τέλη Φεβρουαρίου. «Εμείς, ως διοίκηση του ΕΛΓΑ, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτό το τεράστιο έργο που υλοποιείται στη Θεσσαλία και στην κατεύθυνση αυτή θα προστεθούν όσοι νέοι, έκτακτοι υπάλληλοι απαιτούνται και θα διατεθούν τα όποια τεχνολογικά μέσα, για να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Οι δύο υπουργοί έδωσαν τέλος συγχαρητήρια στα στελέχη του ΕΛΓΑ για το έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες, ανταποκρινόμενοι στο έργο που έχουν αναλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι καθόλη τη διάρκεια της τετραήμερης περιοδείας, κλιμάκια του ΥπΑΑΤ αναμένεται να παραστούν σε σειρά συσκέψεων με τοπικούς φορείς και αγροτικούς συνεταιρισμούς στη Λάρισα και τη Θεσσαλία.

Δείτε βίντεο:

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article