Λάρισα

Λίμνη Αμπελακίων: Ένα ακατέργαστο διαμάντι (φωτ.)

Όταν είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου δύο δεκαετίες, είχε γίνει κυρίως για τις αρδευτικές ανάγκες. Όμως η ύπαρξη μιας τέτοιας λίμνης σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων αποτελεί και μια αφορμή για την ύπαρξη πολλών δραστηριοτήτων τόσο μέσα όσο και γύρω από αυτήν. Η τεχνητή λίμνη των Αμπελακίων είναι ένας ιδιαίτερα εναλλακτικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση και την εξερεύνηση ωραίων τόπων. Με λίγα λόγια είναι απλά ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Η λίμνη βρίσκεται στη θέση «Χάλκωμα» της ορεινής περιοχής των Αμπελακίων. Για να φτάσει κάποιος σε αυτή χρειάζεται να διανύσει μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το χωριό. Η λίμνη αυτή βρίσκεται σε ένα σημείο γεμάτο πυκνή βλάστηση. Καστανιές, πεύκα αλλά και οξιές δημιουργούν μια μοναδική σύνθεση τοπίου. Εκεί το μόνο που δεν περιμένει κανείς να συναντήσει είναι μια λίμνη. Χρειάστηκε όμως να δημιουργηθεί εκεί με σκοπό την άρδευση των ορεινών μικρών χωραφιών της περιοχής. Χωράφια που είναι πολύ σημαντικά για το χωριό και την οικονομία της περιοχής. Τα κάστανα των Αμπελακίων είναι διάσημα.

Ο όγκος του νερού ,χρόνο, με το χρόνο, και η δροσιά του σημείου ανέδειξε και μια άλλη διάσταση της λίμνης. Σιγά – σιγά αθλητικές δραστηριότητες όπως ορεινή ποδηλασία, κανόε – καγιάκ, ιππασία, περπάτημα και άλλα άρχισαν να πραγματοποιούνται ολοένα και πιο συχνά. Κόσμος διάφορων ηλικιών άρχισε να το επισκέπτεται για να δει από κοντά λίγο από το μαγευτικό αυτό μέρος.

Υπάρχουν περίοδοι που η λίμνη φιλοξενεί και μεγάλο αριθμό ψαριών με αποτέλεσμα κάποιοι να επιχειρούν να ψαρεύουν.

Ο δρόμος και η πεζοπορία

Ο δρόμος από το χωριό μέχρι τη λίμνη είναι ένας χωματόδρομος που τους καλοκαιρινούς μήνες οδηγεί με ασφάλεια στο χώρο, φυσικά όμως με την απαραίτητη προσοχή από τους οδηγούς καθώς βρίσκονται μέσα στη φύση, με ότι σημαίνει αυτό. Ο δρόμος έχει αρκετές στροφές και κάποια δύσκολα σημεία που απαιτεί οδηγικές ικανότητες.

Για τους φυσιολάτρες είναι μία φανταστική απόδραση στην καρδιά του Κισσάβου. Στη διαδρομή ο επισκέπτης αντικρίζει λαχανόκηπους από κατοίκους του χωριού που καλλιεργούν κηπευτικά, είτε για τις ανάγκες των οικογενειών τους αλλά και για να πουληθούν.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για την πεζοπορία γύρω από τη λίμνη. Σύλλογοι ανά συχνά χρονικά διαστήματα διοργανώνουν πεζοπορίες που περνούν κοντά από το σημείο. Φυσικά γίνονται και στάσεις για τις απαραίτητες φωτογραφίες με φόντο το συνδυασμό του νερού με το καταπράσινο τοπίο. 

Μετά τη βόλτα

Μετά τη βόλτα το χωριό των Αμπελακίων είναι ότι καλύτερο για μια παρέα να μοιραστεί τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις της. Φυσικά δεν υπάρχει πιο κατάλληλο σημείο από την πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα ωραία πλατάνια που προσφέρουν πλούσια σκιά. Ωστόσο Αμπελάκια δεν είναι μόνο η πλατεία καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει μια παρέα ή μια οικογένεια σ’ αυτό το γραφικό χωριό με τα χαρακτηριστικά στενά και τα ιστορικά κτίρια.

Η τεχνητή λίμνη λίγο έξω από το χωριό είναι μια ακόμα ευκαιρία για μια Κυριακάτικη εκδρομή στο συγκεκριμένο μέρος. Μέσα σε μια ώρα από τη Λάρισα μ’ ένα ΙΧ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρεθούν σ’ αυτή τη γραφική λίμνη και θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Previous ArticleNext Article