Να βαδίσουμε και εμείς μέσα από το Σταυρό που βάδισε και ο Χριστός προέτρεψε τους πιστούς ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος.

“Πρέπει και εμείς να σταυρωθούμε όχι σαρκικά αλλά πνευματικά”, τόνισε χθες το πρωί ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε τη θεία λειτουργία για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και πρόσθεσε πως “μόνο έτσι θα σταυρώσουμε τη σάρκα, την επιθυμία, την κοσμικότητα και το εγωιστικό μας φρόνιμα”.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης, θέλοντας να αναφερθεί στο λόγο που ο Σταυρός μας προσφέρεται άδειος μόνο με το ξύλο, σημείωσε πως “εκεί επάνω πρέπει να τοποθετήσει ο καθένας μας και το δικό του εαυτό.

Η εκκλησία έρχεται και μας λέει πως μέσα από αυτό το δρόμο το σταυρικό βάδισε και ο Χριστός, χαρίζοντάς μας την αιώνια ζωή, την ανάσταση, τη θεία δόξα, τον αγιασμό, τη θέωση και όλα τα αγαθά της πνευματικής ζωής”.

Ο κ. Ιερώνυμος, προσπαθώντας να εξηγήσει με ποιον τρόπο μπορεί να μας μιλήσει ο Σταυρός, υπογράμμισε πως “πολλές φορές τα καλυτέρα κηρύγματα δεν έχουν σχέση με λόγια και φωνή, αλλά με σιωπή, με παράδειγμα, με σύμβολα, με εικόνες και από το φιλότιμο των άλλων ανθρώπων”.

Από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο μητροπολίτης Λαρίσης, επιδιώκοντας να αιτιολογήσει κάποιες συμβολικές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται μέσα στην εκκλησία, επεσήμανε πως “κάποιοι προσπαθούν να τις ερμηνεύσουν κυριολεκτικά και έχουμε πρόβλημα πολλές φορές μαγικής αντιμετώπισης των θαυμάτων και μαγικής αντίληψης πολλών πραγμάτων σε σχέση με τον ιερέα και τα μυστήρια. Για αυτό και ο μεγαλύτερος εχθρός της Ορθοδοξίας είναι η θρησκοληψία”.

Ο κ. Ιερώνυμος, θέλοντας να αιτιολογήσει την παραπάνω του σκέψη, τόνισε πως “από τους απ΄ έξω ποτέ δεν κινδυνεύουμε, από τους μέσα κινδυνεύουμε μια ζωή.

Από αυτούς που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν την ορθότητα των εννοιών από αυτά που κηρύσσονται και καταλαβαίνουν δικά τους πράγματα” και συμπλήρωσε πως  “όλοι αυτοί έρχονται στην εκκλησία κουβαλώντας τα δικά τους πιστεύματα τα οποία πολλές φορές προσπαθούν να μας τα επιβάλλουν ως δήθεν αληθινά και ορθόδοξα”.

Πηγή: Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)