Λάρισα

Λάρισα: Στα 12 μέτρα η στάθμη του Πηνειού – Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί

Μάχη με τα νερά του Πηνειού δίνουν, το Σάββατο (09/09), οι Αρχές στη Λάρισα καθώς ο ποταμός έχει υπερχειλίσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ολοκληρωτικά η πόλη του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος επλήγη σφοδρότατα από την κακοκαιρία Daniel.

Αναλυτικά, στη Γιαννούλη, οι διασώστες καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κόσμο από ταράτσες και υψηλά σημεία. Αξιοσημείωτο είναι πως η στάθμη του Πηνειού ολοένα και ανεβαίνει και μέχρι στιγμής έχει φτάσει στα 12 μέτρα.

Μάλιστα, έγιναν άλλοι επτά απεγκλωβισμοί πολιτών οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος με τη βοήθεια των διασωστών και έχοντας παραμείνει για πολλές μέρες σε υψηλά σημεία χωρίς νερό, ρεύμα και φαγητό.

Οι πολίτες μεταφέρονται είτε στο γυμναστήριο της Λάρισας είτε σε δωμάτια ξενοδοχείων που ήδη έχουν κλείσει οι ίδιοι, καθώς η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για την τύχη τους. Υπάρχει παντελής απουσία από τα κλιμάκια του Δήμου, όπως παρατηρείται και έχει ήδη καταγγελθεί από πολλούς πολίτες.

Αγωνία για τους αγνοούμενους

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Κεντρική Ελλάδα αφού έχει πληγεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel και ολόκληρα χωριά να έχουν βουλιάξει στα λασπόνερα. Από τα σημεία που βρέθηκαν στο «μάτι» της φονικής κακοκαιρίας, δεν έχει μείνει τίποτα αλώβητο και έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές.

Ο θλιβερός απολογισμός είναι τουλάχιστον 11 νεκροί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα ενδέχεται να είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα επιχειρήσεις σε χωριά που έχουν «βουλιάξει» στο νερό.

Ο επίσημος αριθμός των αγνοούμενων είναι 4, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι άγνωστος. Την ίδια ώρα, σε ορισμένα χωριά υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι άνθρωποι για τρίτη ημέρα, ενώ πραγματοποιούνται απεγκλωβισμοί με πλωτά μέσα και ελικόπτερα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί πάνω από 7.000 κλήσεις και έχει καταφέρει να ανταποκριθεί μόλις σε περίπου 2.500.

Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας

«Κομμένη» στα δύο η χώρα αφού τα πλημμυρικά επεισόδια που παρατηρούνται στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα, ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Πάνω από 1.200 σπίτια μέσα στο νερό

Συγκλονιστικά είναι όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, ο οποίος έδωσε μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Θεσσαλία από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 1.200 σπίτια έχουν βουλιάξει στο νερό μετά τις σφοδρές πλημμύρες, ενώ μόνο στη Φαρκαδόνα «χάθηκαν» στα λασπόνερα τουλάχιστον 70. Στην περιοχή συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί πολιτών με βάρκες ή και ελικόπτερα, αφού ολόκληροι οικισμοί «πνίγηκαν» με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν χωρίς καμία έξοδο διαφυγής.

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη στη Θεσσαλία

Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel. Τα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού.

Στη δορυφορική εικόνα, που ανέλυσε το κέντρο BEYOND του Αστεροσκοπείου Αθηνών, φαίνεται ότι η έκταση που πλημμύρισε από την κακοκαιρία Daniel (με το γαλάζιο και μπλε χρώμα) είναι τριπλάσια σε σύγκριση με την έκταση που είχε κατακλυστεί από την κακοκαιρία Ιανός (με το μοβ χρώμα).

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της Θεσσαλίας είναι ότι εκεί συναντώνται 5 ποτάμια. Ο Ενιπέας (10ος σε μέγεθος ποταμός της χώρας) έρχεται από τα ανατολικά του Παλαμά, μαζεύει νερά από το όρος Όρθρυς στη Φθιώτιδα, «βγαίνει» στον θεσσαλικό κάμπο και εκεί συναντά τον ποταμό Σοφαδίτη που έρχεται από τις Σοφάδες.

Και οι δύο διέρχονται ανατολικά του Παλαμά και κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Δυτικά του χωριού Παλαμάς είναι ο Καλέντζης και Καράμπαλης και, επίσης, κατευθύνονται στον Πηνειό. Όλοι αυτοί οι 4 ποταμοί συναντώνται μεταξύ τους και, πριν από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μπαίνουν στον Πηνειό, μαζί με τα νερά των χειμάρρων πάνω από τα Φάρσαλα.

ieidiseis.gr

Previous ArticleNext Article