Λάρισα

Λάρισα: «Καμπάνα» σε επιχειρηματία για 17 τόνους «αδήλωτου» τσίπουρου

Για πλημμεληματική λαθρεμπορία,  παρασκευή αιθυλικής αλκοόλης χωρίς τη σχετική άδεια και την παραβίαση της κατάσχεσης, δικάστηκε σήμερα στο Τριμελές Κακουργιοδικείο Λάρισας ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη παραγωγή τσίπουρου σε περιοχή του δήμου Τυρνάβου.

Για τα συγκεκριμένα αδικήματα ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 2 ετών και 7 μηνών με τριετή αναστολή καθώς όπως προέκυψε από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία βρέθηκαν στο χώρο της επιχείρησης του περίπου 17 χιλιάδες κιλά αδήλωτου τσίπουρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με όσα κατέθεσε η υπάλληλος του Τελωνείου που πραγματοποίησε ελέγχους το 2018 στην επιχείρηση του κατηγορουμένου,  βρέθηκαν συνολικά 17 τόνοι τσίπουρο χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας, το Τελωνείο πραγματοποίησε δύο ελέγχους το 2018. Ο πρώτος έλεγχος είχε εντοπίσει 11 τόνους  τσίπουρου ενώ ο δεύτερος περίπου 6 τόνους που ήταν αποθηκευμένοι σε αμάξια και σε άλλους χώρους της επιχείρησης. Μάλιστα δύο δεξαμενές στις οποίες βρέθηκε τσίπουρο, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η υπάλληλος, ήταν επιμελώς κρυμμένες στο χώρο.

Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου ισχυρίστηκε ότι η ποσότητα που εντοπίστηκε στον πρώτο έλεγχο, περίπου 4.500 κιλά, αφορούσαν αδιάθετη ποσότητα προηγούμενων ετών ενώ για τα περίπου 5.826 κιλά, αυτά προέκυψαν από το τσίπουρο πέντε παραγωγών της περιοχής που χρησιμοποίησαν τις δεξαμενές του για απόσταξη. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, η συγκεκριμένη ποσότητα που βρέθηκε, ήταν δικαιολογημένη παρακράτηση μετά τη χρήση των δεξαμενών του από τους πέντε παραγωγούς.

Αναφορικά με το αδίκημα της παραβίασης κατάσχεσης, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε πως δεν έγινε καμία αφαίρεση ποσότητας, αντιθέτως προστέθηκε ποσότητα, καθώς ο δεύτερος έλεγχος εντόπισε περίπου 6 χιλιάδες κιλά τσίπουρο αποθηκευμένα σε διάφορα σημεία στο χώρο της επιχείρησης. Η υπεράσπιση επεσήμανε κλείνοντας, τις αριθμητικές ανακολουθίες που υπήρχαν στην έκθεση της υπηρεσίας μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε.

Στη δίκη κατέθεσε επίσης η κόρη του κατηγορουμένου η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο πατέρας της δραστηριοποιείται στο χώρο σχεδόν 40 χρόνια και δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα στο παρελθόν για παρόμοιες παραβάσεις.

Κατέθεσαν επίσης δύο από τους παραγωγούς που χρησιμοποίησαν τις δεξαμενές του κατηγορούμενου καθώς και ένας ακόμα παραγωγός που τόνισε ότι είναι συνηθισμένη τακτική  για τους επαγγελματίες που δεν έχουν δικές τους δεξαμενές με τα κριτήρια που απαιτούνται, να χρησιμοποιούν δεξαμενές τρίτων και στη συνέχεια αυτός να τους παρακρατεί το 10% της ποσότητας.

Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου και για τα τρία αδικήματα ωστόσο πρότεινε, λόγω αμφιβολιών, το πρώτο αδίκημα, που αρχικά ήταν λαθρεμπορία με διαφυγόντες δασμούς άνω των 150.000 ευρώ, να μετατραπεί σε πλημμεληματική λαθρεμπορία.

Με την εισαγγελέα συντάχθηκε και το δικαστήριο και αφού έκανε δεκτό το αίτημα αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου, επέβαλλε στον κατηγορούμενο συνολική ποινή φυλάκισης 2 έτη και 7 μήνες, με τριετή αναστολή.

larissanet.gr

Previous ArticleNext Article