Λάρισα

Λάρισα: Η πόλη του καφέ «γιορτάζει» την πρωτιά της!

Η 1η Οκτωβρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Διεθνής Ημέρα Καφέ, καθώς από το 2015, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ (ICO), η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί την ευκαιρία που έχουν όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με τον καφέ να συντονίζουν τις δράσεις τους, με στόχο την προώθηση ενός προϊόντος που αποτελεί για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, βασικό συστατικό της καθημερινότητας τους.

Η Λάρισα, γνωστή και ως «πόλη του καφέ» έχει έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζει σήμερα. Οι μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τη διαδρομή τους από δω, ενώ η πόλη βρίσκεται μέσα στην πεντάδα των ελληνικών πόλεων από άποψης κατανάλωσης του καφέ.

Με οδηγό δυο νέους που εξειδικεύονται στον καφέ επιχειρούμε σήμερα να κάνουμε μια βασική καταγραφή ενός προϊόντος που αποτελεί για τη Λάρισα κάτι παραπάνω από ένα απλό ρόφημα.

Ο Γιάννης Μπέλλης και ο Παναγιώτης Σπανός  δεν είναι μόνο φίλοι και ειδικοί στον καφέ, αλλά, πλέον, είναι και συνεργάτες στο «Talk and Coffee», ένα project που για αρχή περιλαμβάνει κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές, οι οποίες προβάλλονται στο κανάλι τους στο Youtube, και οι οποίες έχουν ως στόχο την βοήθεια σε ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες του χώρου.

Ο Γιάννης Μπέλλης είναι barista trainer και υπεύθυνος παραγωγής στην αλυσίδα καφέ De-Tox, ενώ ο Παναγιώτης Σπανός ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος ασχολείται με το χονδρικό εμπόριο του καφέ. Οι γνώσεις και των δυο για τον καφέ κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, γι’ αυτό και ο επόμενος στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας, η οποία θα μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη και διαφορετική πρόταση στον χώρο του καφέ.

«Μια ομάδα με διαφορετική προσέγγιση στο concept “καφές” στις μηχανές, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στις ποικιλίες του καφέ, στην τεχνογνωσία», μου λένε οι δυο τους, εξηγώντας μου πως η δική τους προσέγγιση εστιάζει σε όχι τόσο αυτοματοποιημένη παραγωγή καφέ, αλλά στην ανάδειξη του καλού και ελεύθερου, συγκροτημένου και εξειδικευμένου, barista, ο οποίος θα μπορεί να ετοιμάσει έναν εξαιρετικό, σε γεύση και αρώματα, καφέ.

Όταν τους ρωτάω ποιος είναι ο «καλός καφές» μου απαντούν πως δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός. «Το “καλό” είναι υποκειμενικό, όχι όμως και ο σωστά φτιαγμένος καφές», μου απαντούν και μου εξηγούν ποια είναι η συμπεριφορά των Λαρισαίων για το ζήτημα. «Οι Λαρισαίοι καταναλωτές είναι πολύ απαιτητικοί στην εξυπηρέτηση. Κοιτάζουν κάθε λεπτομέρεια του χώρου στον οποίο σερβίρεται ο καφές. Δεν δείχνουν όμως την ίδια προσήλωση, όταν μιλάμε για την ποιότητα του καφέ», υποστηρίζουν οι δυο επαγγελματίες.

Οι δυο τους συνεχίζουν τις παρουσιάσεις του αγαπημένου προϊόντος και να προσπαθούν για να κάνουν το δικό τους όνειρο πραγματικότητα. Στην πόλη του καφέ, ίσως, δεν είναι τόσο δύσκολο…

 

Πηγή: laissapress.gr

Previous ArticleNext Article