Λάρισα

Λάρισα: Αυτή είναι η διαδικασία αποκατάστασης ζημιών από το σεισμό – Αγοραστός: Δεν θα αδικηθεί κανείς (βίντεο)

Μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου στην Θεσσαλία, έδωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο επικεφαλής Μηχανικός του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης των Φυσικών Καταστροφών, κ. Αντώνης Γιαννούτσος, μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωστα Αγοραστού.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αδικηθεί κανείς πολίτης που έχει πληγεί από τον σεισμό και συμπλήρωσε πως υπάρχει πάντα το δικαίωμα των ενστάσεων.

Να σημειωθεί πως έχει εκδοθεί το ΦΕΚ 964/11-3-2021 που οριοθέτησε τις πληγείσες περιοχές και θα ακολουθήσει απόφαση που θα διευκρινίσει πλήρως τη διαδικασία. Ο δεύτερος έλεγχος στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη. Δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει επιδείνωση μετά τους ελέγχους λόγω των μετασεισμών, ωστόσο όπως διασαφηνίστηκε υπάρχουν πολλές δικλείδες ασφάλειες για τους πολίτες έτσι ώστε να μην αδικηθούν στο χαρακτηρισμό των κτιρίων και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτό σύμφωνα με το νόμο. «Τα σπίτια των σεισμόπληκτων τα αντιμετωπίζουμε σαν σπίτια συγγενών μας», σημείωσε ο κ. Γιαννούτσος.

Αναλυτικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε: «Πήραμε την πρωτοβουλία να υπάρξει μια ενημέρωση από τον επικεφαλής Μηχανικό του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης των Φυσικών Καταστροφών. Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα τελευταία για το τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις των σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν σε πρώτη φάση. Έγινε ο πρώτος έλεγχος και διαπιστώθηκε αν είναι κατοικήσιμα ή όχι τα κτίρια και έρχεται τώρα ο επανέλεγχος να κατατάξει κάθε κτίριο σε μια κατηγορία. Ο κάθε σεισμόπληκτος έχει το δικαίωμα να κάνει και ένσταση τεκμηριωμένη με τον φάκελό του από τον μηχανικό του. Δεν πρόκειται κανείς να αδικηθεί. Το κλιμάκιο προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα στις όποιες διαδικασίες χρειάζονται. Παρακάλεσα τον επικεφαλής και θα μας ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια».

Ο επικεφαλής Μηχανικός του κλιμακίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης των Φυσικών Καταστροφών, κ. Αντώνης Γιαννούτσος, ήταν πολύ κατατοπιστικός εξηγώντας ότι: «Αρχικά κάνουμε τον πρώτο έλεγχο για να δούμε την καταλληλόλητα των κτιρίων κάνοντας αυτοψία με κλιμάκια. Ακολούθως κάνουμε επανέλεγχο. Στον πρώτο έλεγχο γίνεται ταχεία αυτοψία. Στον δεύτερο έλεγχο βλέπουμε τις βλάβες των κτιρίων αν είναι ελαφριές οπότε ο χαρακτηρισμός είναι πράσινο, αν είναι πιο σοβαρές κίτρινο και αν είναι πολύ σοβαρές ο χαρακτηρισμός είναι κόκκινο.

Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών στα πράσινα και κίτρινα κτίρια τα δικαιώματα είναι ίδια, δηλαδή είναι επισκευάσιμα κτίρια στα οποία οι πολίτες απευθυνόμενοι σε ιδιώτη μηχανικό συντάσσουν μελέτη επισκευής του κτιρίου και τον προωθούν με αίτηση στην υπηρεσία μας, έτσι ώστε να εκδοθεί άδεια επισκευής και στεγαστική συνδρομή, το βοήθημα την πολιτείας για να αποκατασταθεί η περιουσία τους. Όμως έχει δύο σκέλη η στεγαστική συνδρομή. Ένα ποσοστό 80% δωρεάν κρατική αρωγή και ένα ποσοστό 20% δίνεται ως άτοκο δάνειο.

Οι πολίτες δεν δέχονται πολλές φορές τον χαρακτηρισμό για διάφορους λόγους. Όμως μόνο οι μηχανικοί μπορούν να κρίνουν. Η υπηρεσία μας προβλέπει σε κάθε αμφισβήτηση ελέγχου, ο πολίτης να κάνει αίτημα για νέο έλεγχο. Για πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Σχετικά με τα πράσινα και κίτρινα κτίρια να ξεκαθαρίσω πως έχουν ίδια δικαιώματα, στο κίτρινο όμως ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να το αποκαταστήσει διότι ενδεχομένως διαφορετικά στο μέλλον δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει. Άρα είναι ουσίας ο χαρακτηρισμός που κάνουμε. Στα κόκκινα επανελέγχουμε και μετά αποφασίζουμε, αν είναι κατεδαφιστέα ή επισκευάσιμα. Αν επισκευάζονται τότε εντάσσονται στην κατηγορία κίτρινο και ο πολίτης κάνει το αίτημά του. Όσα κρίνονται κατεδαφιστέα ο πολίτης μπορεί να τα ανακατασκευάσει ή να αποπερατώσει ένα ημιτελές που έχει στην ίδια δημοτική ενότητα ή να αγοράσει ένα άλλο διαμέρισμα ή κτίριο στην ίδια δημοτική ενότητα».

Πηγή: onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article