Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Ξανά το ίδιο έργο

«Μόλις βρέχει μένουμε από ρεύμα, μόλις φυσάει το ίδιο», αυτό ως παράπονο εκφράζεται μόνιμα από τους κατοίκους της Δολίχης και του Λιβαδίου.

Είναι μια μόνιμη από ότι φαίνεται κατάσταση και αφορά όλη την δραστηριότητα της ζωής από οικιακές συσκευές και το φωτισμό ως τις  αγροτικές εργασίες. Από χτες βράδυ 03:00 (11/01/22) η διακοπή ρεύματος με την έναρξη της βροχής διήρκησε όλη μέρα και συνεχίζεται . Σε άλλες περιοχές του Δήμου παρατηρήθηκαν συνεχόμενες διακοπές. Το πρόβλημα θα γίνεται πιο οξύ όσο εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα σήμερα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στη ζωή των κατοίκων των χωριών μας. Μόνο να σκεφτεί κανείς  το κρύο, υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότερες οικίες διαθέτοντας κεντρική θέρμανση είναι αδύνατον να ζεσταθούν  με άλλο τρόπο. Παράλληλα  πόσα ποιμνιοστάσια  στο Λιβάδι, στην ευρύτερη περιοχή της ΔΕ Σαρανταπόρου και Ολύμπου παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και υπο αυτές τις άσχημες καιρικές συνθήκες πόσο δύσκολη είναι οι εργασία των αγροκτηνοτρόφων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας στέκεται αλληλέγγυα στην αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων.

Η ΔΕΗ χρόνια τώρα οδηγείται σε απαξίωση με απαρχαιωμένες υποδομές και τακτικά προβλήματα στις ηλεκτροδοτήσεις στο επαρχιακό δίκτυο και όχι μόνο, άλλωστε είχαμε το ίδιο πρόβλημα πριν από 2 χρόνια το Σεπτέμβριο. Και τότε επισημάναμε την ανάγκη άμεσων μέτρων που αφορούσε τα δίκτυα αλλά και υποδομές για ώρα ανάγκης.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης, των οδηγιών της ΕΕ  για απελευθέρωση της ενέργειας. Η πολιτική αυτή στη λογική κόστους οφέλους των επιχειρηματικών πλάνων των μεγαλοεπενδυτών  δεν προβλέπει αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου μεταφοράς που είναι από το 1967, αφήνει αθωράκιστα τα χωριά μας και τους κατοίκους. Αυξάνει την τιμή του ρεύματος και κάνει το βίο αβίωτο στον τόπο μας. Προβλέπει όμως την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταïκών στα βοσκοτόπια μας σε όλο την περιοχή του Δήμου.

Καλούμε την  Τοπική Διοίκηση  να σταθεί συμπαραστάτης στις ανησυχίες των κατοίκων και να διεκδικήσει άμεσα  αποκατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου και των προβληματικών υποδομών που προκαλούν τις συχνές διακοπές.

Να μεριμνήσει άμεσα έτσι ώστε να μην μείνει καμία οικογένεια στο κρύο ειδικά αυτό το βράδυ της 11ης προ 12ης με αξιοποίηση των δημοτικών υποδομών που υπάρχουν στα χωριά, πνευματικά κέντρα κα, εξοπλίζοντας με γεννήτριες και θέρμανση. Να απομακρυνθούν αν είναι δυνατόν σε ασφαλή ξενοδοχεία της περιοχής.

Εδώ έγκειται και η διαφορά μας όταν από 2 χρόνια πριν προειδοποιούσαμε και σε κάθε ευκαιρία μιλάμε για μέτρα πολιτικής προστασίας που καθιστούν ασφαλείς τους κατοίκους του Δήμου μας. Εξάλλου η κακοκαιρία «Διομήδης » είναι σε εξέλιξη και τα ρέματα και ποτάμια της περιοχή είναι ήδη φουσκωμένα και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Σήμερα οι σύγχρονες ανάγκες της ζωής μας επιβάλλουν το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας να αποτελεί φροντίδα της κοινωνίας, με χαμηλό κόστος για τα νοικοκυριά και τους αγροκτηνοτρόφους,  μακριά από τα τρωκτικά της κερδοφορίας και της εγκατάλειψης, πέρα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ανταγωνισμό των μεγαλοεργολάβων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσει το ζήτημα των διακοπών ηλεκτροδοτήσεων σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις για φτηνό ρεύμα, μέτρων προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα,  υπόθεση του κινήματος των αγροκτηνοτρόφων, των εργαζομένων, των γυναικών και της νεολαίας της επαρχίας.

11/01/22

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

 

 

 

Previous ArticleNext Article