Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Τραγικό ο Δήμος να κλείνει τα μάτια και να προσπερνά το φαινόμενο των αστέγων

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας, επισημαίνει τα εξής: “Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ελασσόνας για την προστασία των αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, με σκοπό την αποτροπή της έκθεσης τους σε κίνδυνο εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, εξασφαλίζει σε αυτούς τους ανθρώπους το χώρο του Κ.Α.Π.Η. για την προσωρινή τους φιλοξενία, κυρίως όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Μπορεί βέβαια με αυτόν τον τρόπο να συμμορφώνεται με το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και τις κατευθύνσεις του που παρέχονται προς τις Δημοτικές Αρχές, αλλά αυτό είναι πράγματι αρκετό;

Ή μήπως η προτροπή, πέραν των άλλων οδηγιών που προτείνει το έγγραφο, «της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και ομάδων εθελοντών για τη συνεπικουρία του μέτρου προστασίας των αστέγων με τον εκάστοτε Δήμο», λύνει το πρόβλημα;

Και μόνο ο τίτλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σε αυτό το άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα που υπηρετείται από ένα κράτος και τις κυβερνήσεις του που θεωρούν φυσιολογικό να είναι κάποιος άστεγος  στον 21ο αιώνα, αποτελεί εμπαιγμό.

Είναι επίσης εμπαιγμός για τον λαό η δήθεν καταπολέμηση της φτώχειας, όταν τα μέτρα που προτείνονται είναι ανεπαρκή και προσωρινά, για όσο διαρκούν δηλαδή τα καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται οι άστεγοι στο δρόμο.

Είναι εξίσου τραγικό, ο Δήμος Ελασσόνας να κλείνει τα μάτια και να προσπερνά το φαινόμενο(γνωρίζουμε ήδη τουλάχιστον εδώ και πολύ καιρό μία περίπτωση άστεγου στην πόλη της Ελασσόνας). Άστεγοι δεν υπάρχουν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχουν και στους μικρούς Δήμους, υπάρχουν δίπλα στις πόρτες μας.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή:

–          Να προβεί άμεσα σε χαρτογράφηση του φαινομένου στο Δήμο Ελασσόνας.

–          Να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

–          Να παράσχει μόνιμη και όχι προσωρινή στέγαση, με την παραχώρηση μόνιμου καταλύματος μαζί με το βασικό οικιακό εξοπλισμό.

–          Να δημιουργήσει δομές στέγασης ως εφεδρεία για έκτακτες περιπτώσεις έλλειψη στέγης.

–          Να απαιτήσει από την κυβέρνηση την ενίσχυση όλων των δημόσιων και κοινωνικών δομών-υπηρεσιών με τη στελέχωση μόνιμου προσωπικού και του κατάλληλου εξοπλισμού”.

Previous ArticleNext Article