Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Τεράστιες οι κυβερνητικές ευθύνες για την κατάσταση των σεισμόπληκτων του Δήμου Ελασσόνας

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελασσόνας αναφέρει τα εξής:

Τρεις βδομάδες σχεδόν μετά τον πρώτο και κύριο σεισμό στην περιοχή μας, η οργή και η αγανάκτησητων πληγέντωνκατοίκων του Δήμου Ελασσόνας περισσεύει, καθώς βιώνουν μια τραγική κατάσταση. Παραμένουν αβοήθητοι και εκτεθειμένοι σε μια σειρά κινδύνους λόγω των συνεχών μετασεισμών και των άσχημων καιρικών συνθηκώνπου επικρατούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Βρίσκονταισε ένα πραγματικό αδιέξοδο καθώς από τη μια,τα σπίτια τους έχουν ζημιές ή έχουν κριθεί ακατάλληλα οπότε υπάρχει κίνδυνος να μείνουν σε αυτά και από την άλλη, οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους επιτρέπουν να μείνουν στις σκηνές και στα παραπήγματα που έχουν κατασκευάσει. Παρά τις οποίες εξαγγελίες της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου, τις παρελάσεις υπουργών και πρώην πρωθυπουργών από τις πολύπαθες περιοχές, είναι άλυτα μέχρι σήμερα μια σειρά μεγάλων και βασικών προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τους σεισμοπαθείς.

Ο Δήμος Ελάσσονας με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του και με μια ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι στιγμής(και αυτή για το επίδομα των 600 ευρώ), παρά την ενεργοποίηση και αξιοποίηση όλου του δυναμικού του, την αυξημένη προσπάθεια και προσφορά των εργαζόμενων-δημοτικών υπαλλήλων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα:

α)Για περισσότερες από 50 οικογένειες δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασης καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι-κοντέινερ ή τροχόσπιτα όπου θα εγκατασταθούν λόγω πλήρους ακαταλληλότητας των σπιτιών τους. Αυτές οι οικογένειες και εκατοντάδες άλλες (τουλάχιστον 533 κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες) ζουν σε σκηνές και πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια.

β)Δεν έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για το επίδομα των 1200-6000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.

γ)Δεν έχει σταλεί εγκύκλιος από το αρμόδιο υπουργείο και δεν έχει ανοίξει η αντίστοιχη πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου για πληγέντες των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες.

δ)Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από  το κράτος ή τη δημοτική αρχή για κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων.

ε)Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για την καταλληλόλητα των σχολείων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε δημοτικές υποδομές.

στ)Ξεκινάει ένας γραφειοκρατικός και οικονομικός γολγοθάς με μεγάλους αποκλεισμούς και περιορισμούς(όπως το όριο των 150 τμ)για την αποζημίωση των πληγέντων με πρώτο βήμα την απεύθυνση τους σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής για την έκδοση της άδειας επισκευής και της στεγαστικής συνδρομής(80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο).

ζ) Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για την χορήγηση του 20% της στεγαστικής συνδρομής, ίσα- ίσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες. Από την πλευρά μας επιμένουμε με κρατική στεγαστική συνδρομή στην 100% αποζημίωση των σεισμόπληκτων.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει άλλος χρόνος για αναμονή. Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι των χωριών μας, τα τοπικά συμβούλια, οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας πρέπει να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση του αγώνα για να λυθούν εδώ και τώρα τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα αλλά και να διεκδικηθούν οι γρήγορες και πλήρεις αποκαταστάσεις των ζημιών.Απαιτείται άμεσα να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-Να λυθεί το ζήτημα της στέγασης. Εδώ και τώρα απαιτούνται 50 τουλάχιστον οικίσκοι πλήρως εξοπλισμένοι για τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας.

– Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες λόγω γραφειοκρατικών και νόμιμων ερμηνειών. Να δοθεί αποζημίωση στο 100% για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων.

– Να ολοκληρωθεί γρήγορα η καταγραφή των ζημιών, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες του δήμου.

-Να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου.

– Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις σε ετοιμόρροπα κτήριααπό το κράτος, την περιφέρεια ή το δήμο χωρίς καμία επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές. Να ελεγχθούν όλα τα σχολεία του Δήμου. Να διατεθούν ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ.

– Να δοθείμοριοδότηση στους μαθητές της Γ΄ τάξης όλων των σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών στις πανελλήνιες εξετάσεις λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από τους σεισμούς.

-Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για όλους τους σεισμόπληκτους.

– Για τους μικρούς επαγγελματίες και γεωργοκτηνοτρόφους, να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το έτος 2020. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος. Ρύθμιση των δανείων.

– Αναστολή πληρωμών σε ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για το 2021 για όσους έχουν πληγεί από τον σεισμό.

– Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας καθώς και μονάδα περίθαλψης για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών.

-Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19 στους πληγέντες κάτοικους των χωριών μας.

 

 

Previous ArticleNext Article