Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Στήριξη του τόπου μας σημαίνει στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων

Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας αναφέρει τα εξής:

Οι εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας σχετικά με την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στη θέση «σφαγεία ΒΑΚΡΕΛ» της Κοινότητας Μεσοχωρίου για εγκατάσταση μονάδας βιοαερίου και διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ, συνολικής έκτασης 25 στρ. αλλά και στη θέση «Καυκάκι» ιδιοκτησίας της Κοινότητας Αμουρίου για εγκατάσταση  φωτοβολταϊκών, έκτασης 20 στρ., είναι αντίθετες της γνωμοδοτικής πρότασης των δύο τοπικών συμβουλίων ενώ ταυτόχρονα βρίσκει αντίθετους και το σύνολο των κατοίκων των δύο κοινοτήτων.

Η τεχνική έκθεση που φέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως προς το θέμα της παραχώρησης έκτασης στην εταιρεία «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ» αποτελεί στην ουσία μια έκθεση ιδεών για την κατασκευή μονάδας βιοαερίου, χωρίς καμία αναφορά στις δημοτικές εκτάσεις που ήδη έχουν παραχωρηθεί προς την επιχείρηση, τους λόγους για τους οποίους παραχωρήθηκαν και εάν πληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι λόγοι.

Επίσης θα ανέμενε κάποιος η Δημοτική Αρχή να φέρει όπως είχε δεσμευθεί, πλήρη εικόνα για τις ακριβείς χρήσεις που κάνει η επιχείρηση σε αυτές της ήδη παραχωρημένες προς αυτή δημοτικές εκτάσεις. Δεν το πράττει ενσυνείδητα, όπως είχε εξαρχής προβλέψει η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία καταψήφισε ήδη από τις 7 Ιουλίου την πρόταση της δημοτικής αρχής για τον ορισμό πραγματογνώμονα.

Συνεπώς η έκθεση είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα που ήθελε η δημοτική αρχή. Επιπλέον στο όνομα της «προστασίας του περιβάλλοντος», ουσιαστικά καλύπτονται οι χρόνιες κωλυσιεργίες της εν λόγω επιχείρησης, την ώρα που καμώνεται ότι έτσι θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της μόλυνσης του Τιταρήσιου ποταμού. Πέραν ότι «καρφώνει» τους υπαίτιους των χρόνιων περιβαλλοντικών εγκλημάτων, «καρφώνεται» και η ίδια για τις ευθύνες που φέρει.

Σαν έτοιμη λοιπόν από καιρό η διοίκηση του Δήμου σπρώχνει την παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε επιχειρηματικά συμφέροντα, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους τους, τα συμφέροντα δεκάδων μικρών βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων της περιοχής. Φοβούμενη δε την κατακραυγή, φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο σε διά περιφοράς συνεδρίαση σε συνθήκες γενικού lockdown. Λογαριάζει όμως χωρίς τον ξενοδόχο νομίζοντας ότι θα ξεφύγει και θα παρακάμψει τις αποφάσεις των κοινοτικών συμβουλίων Μεσοχωρίου και Αμουρίου, τις γενικές συνελεύσεις και την αποφασιστική θέληση των κατοίκων να αντισταθούν στο ξεκλήρισμα τους.

  Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι δίκαιο και το καθολικό τους όχι  ενάντια στις παραχωρήσεις- εκμισθώσεις δημοτικών εκτάσεων σε ιδιώτες-επιχειρηματίες που επενδύουν και αναπτύσσονται σε βάρος των μικρών κτηνοτρόφων που παλεύουν με τις οικογένειες τους από το πρωί μέχρι το βράδυ-  365 μέρες το χρόνο για να τα βγάλουν πέρα πρέπει να ακουστεί δυνατά. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις-επεκτάσεις, τους εκτοπίζουν από βοσκήσιμες εκτάσεις που δεν επαρκούν και τους σπρώχνουν στον αφανισμό τους.

Τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, απέναντι σε μεγαθήρια που αναπτύσσονται με κρατικές επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις από Δήμους και Περιφέρειες.

 

 – Απαιτούμε από τη  Δημοτική Αρχή Ελασσόνας να απορρίψει τις προτάσεις για τις εκμισθώσεις των συγκεκριμένων δημοτικών εκτάσεων.

 –  Λέμε όχι στην “απελευθέρωση”- ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας  που επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους να την εξασφαλίζουν από αέρα, ήλιο, νερά, ορυκτά και να την μετατρέπουν σε πανάκριβο εμπόρευμα , να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, αντί να εξασφαλίζεται φτηνό ή δωρεάν ρεύμα για την κάλυψη των στοιχειωδών λαϊκών αναγκών. Η Ενέργεια πρέπει να είναι στα χέρια του λαού.

  -Να στηριχθούν έμπρακτα οι  βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι του Δήμου μας με έργα αγροτικής οδοποιίας, αγωγούς άρδευσης, φράγματα και μείωση των ανταποδοτικών τελών.

Previous ArticleNext Article