Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Πάρτε το πίσω 

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσείρωσης Ελασσόνας, αναφέρει τα εξής:

 Ενάμιση περίπου μήνα πριν συμπληρωθούν τρία χρόνια από το μεγάλο και καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή μας, η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας προβαίνει σε μια απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια απέναντι σε σεισμόπληκτο ιδιοκτήτη κατοικίας σε κοινότητα του δήμου μας. Ενώ γνωρίζει ότι παραμένουν στο σύνολο τους τα προβλήματα των σεισμόπληκτων κατοίκων του δήμου μας, αποστέλλει ένα εκβιαστικό έγγραφο μέσω της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου σε πληγέντα από το σεισμό της 3ης Μάρτη 2021, ζητώντας του να προχωρήσει με δικά του έξοδα στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου σπιτιού του.  

 Είναι ντροπή και εμπαιγμός η Δημοτική Αρχή, εκμεταλλευόμενη την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πληγέντες συνδημότες μας, να επικαλείται άρθρα-νόμο και να αναφέρεται στο έγγραφο ότι «ο ιδιοκτήτης δεν εφάρμοσε όσα ορίζονται για την κατεδάφιση του επικίνδυνου-ετοιμόρροπου κτίσματος», ότι «ο Δήμος μας αδυνατεί προς το παρόν για την κατεδάφιση» και «παρακαλούμε για τις ενέργειες σας», λες και για την κατάσταση του σπιτιού ευθύνεται ο ιδιοκτήτης και όχι η φυσική καταστροφή.     

 Να μην το σκεφτεί καν η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της ενέργειας. Να το πάρει άμεσα πίσω. Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας τονίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο Δήμος Ελασσόνας έχει υποχρέωση και οφείλει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση όλων των κατεδαφίσεων στα σεισμόπληκτα χωριά μας, όπως έχει γίνει εξάλλου στο γειτονικό δήμο Τυρνάβου εδώ και πάνω από ένα χρόνο.  

 Δεκάδες συνδημότες μας μένουν σε κίτρινα σπίτια με ρωγμές, ακατάλληλα και επικίνδυνα για κατοικία, ενώ παραμένουν αγκρέμιστα, με μεγάλη ευθύνη και του Δήμου Ελασσόνας τα μισά σχεδόν σπίτια που είναι για κατεδάφιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των συγχωριανών μας. Ταυτόχρονα έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε διαδικασία με τους φακέλους των πληγέντων για να ξεκινήσουν την επισκευή, την επιδιόρθωση και την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους. 

Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων χωριών μας να μην αποδεχθούν τις εκβιαστικές αυτές ενέργειες, συνολικά αυτή την κατάσταση. Να οργανώσουν τον αγώνα τους, να παλέψουν για το δίκιο τους και για τη ζωή τους. Ο αγώνας τους να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων τους. 

  Στηρίζουμε και διεκδικούμε: 

-Την πλήρη αποζημίωση των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου μας από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο για τις καταστροφές που υπέστησαν και άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας . 

-Να ολοκληρωθούν άμεσα οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» σπιτιών και αποθηκών και η απομάκρυνση των μπάζων με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμόπληκτων. 

-Να κατασκευαστούν από το δήμο στέγαστρα στις δομές για την προστασία των οικίσκων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και την αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων. 

 

Υ.Γ. Στη συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη στο δημαρχείο Ελασσόνας, πέρα από τα ευχολόγια, την ανάλυση των κυβερνητικών σχεδίων και τις ωραίες φωτογραφίες με την γκλίτσα, ο κ. Γάτσας ζήτησε από τον υπουργό και τους κυβερνητικούς βουλευτές τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τις κατεδαφίσεις; Έκανε καμία αναφορά για τα μεγάλα προβλήματα και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που διεκδικούν εδώ και καιρό οι δενδροκαλλιεργητές- αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου μας; Για τις τιμές στο γάλα, τη μείωση των επιδοτήσεων, το κόστος παραγωγής, συνολικά για τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων τι ειπώθηκε; 

Previous ArticleNext Article