Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Για το ποτάμι στο Παλαιόκαστρο

Οι γέφυρες στο Παλαιόκαστρο τα τελευταία χρόνια λόγω υπερχειλίσεων του ποταμιού είχαν αποκτήσει πρόβλημα στατικότητας, μάλιστα σε βαθμό που τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές να μην εισέρχονται στο χωριό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα παιδιά καθώς και όσοι χρησιμοποιούσαν τα ΚΤΕΛ να βγαίνουν με τα πόδια εκτός χωριού ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών για να τους παραλάβουν τα λεωφορεία.

Μέσα στο 2022 από την περιφέρεια πραγματοποιήθηκε έργο για την υποστήριξη των γεφυρών καθώς και ενίσχυση του δρόμου ανάμεσα στις δυο γέφυρες. Ως εδώ όλα καλά. Επίσης σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι, κατά τη διάρκεια του έργου όση ποσότητα άμμου αφαιρούνταν από την κοίτη του ποταμού κατά την νέα διαμόρφωση της, χρησιμοποιήθηκε για να μπαζωθούν οι όχθες σε σημεία μετά τις γέφυρες.

Τις τελευταίες μέρες όμως έχουν ξεκινήσει και πάλι έργα, τα οποία είναι κάπως παράξενα. Έχουν έρθει εκσκαφείς που σκάβουν σε σχεδόν τυχαία σημεία και φορτηγά που μεταφέρουν την άμμο σε άγνωστο προορισμό (πάντως όχι μακριά, αφού τα φορτηγά επιστρέφουν σε χρονικό διάστημα μισής ώρας περίπου). Το αποτέλεσμα είναι να έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι λάκκοι στο ποτάμι. Υπάρχει και μια σύμπτωση όμως, το γεγονός ότι στην περιοχή της Ποταμιάς κατασκευάζεται έργο από ιδιωτική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή και υπάρχει ανάγκη από άμμο και χαλίκι.

Αυτή η σύμπτωση όμως εγείρει ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θα παραθέσω παρακάτω:

  1. Οι νέες εκσκαφές πόσο επηρεάζουν τα έργα που έγιναν για την στήριξη των γεφυρών;
  2. Υπάρχει κάποια σχέση με τα δύο έργα, της περιφέρειας και το ιδιωτικό;
  3. Μπορεί ο καθένας ανεξέλεγκτα να παίρνει όση άμμο θέλει από το ποτάμι χωρίς κάποια εποπτεία ή κάποια μελέτη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα επιθυμούσαμε να λάβουμε απαντήσεις από όποιον είναι αρμόδιος στο δήμο ή στην περιφέρεια.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

Καραμπάλιος Δημήτρης, κάτοικος Παλαιόκαστρου

Previous ArticleNext Article