Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας: Απαλλαγή των παγετόπληκτων καλλιεργειών από τα τέλη άρδευσης

Η ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας:

Η τιμολογιακή πολιτική στον κρίσιμο για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους τομέα της άρδευσης που εφαρμόζει ο Δήμος Ελασσόνας είναι πέρα για πέρα άδικη και αντιπεριβαλλοντική. Η χρέωσηπου εφαρμόστηκε από πέρυσι, με βάση τη στρεμματική επιφάνεια της καλλιέργειας και όχι με βάση τα κυβικά του αρδευτικού νερού που κατανάλωσαν στον αγρό τους οι παραγωγοί, τους επιβαρύνει σημαντικά. Οι όποιεςμικροαλλαγές που έκανε φέτος η Δημοτική Αρχή προκειμένου να «διορθώσει» το τιμολόγιο δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, καθώς το κόστος της άρδευσης παραμένει βαρύ και αποτρεπτικό γιατην πλειοψηφία των αγροτών και η ανακοίνωση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων άρδευσης δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο μετά και το χτύπημα του παγετού στην περιοχή μαςμε μεγάλες μέχρι και ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειεςτης αμυγδαλιάς, της ελιάς, των αμπελιών και των πρώιμων ποικιλιών της ροδακινιάς. Με δεδομένο ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του δεν ξεπερνούν το 60% της ζημιάς και συνήθως φτάνουν στους παραγωγούς με μεγάλη καθυστέρηση (1-1,5 χρόνο μετά), αλλά και το γεγονός ότι η αμυγδαλιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια σε αρκετά χωριά του Δήμου μας, είναι φανερό ότι οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Η αγανάκτηση και η οργή τους για την άδικη τιμολόγηση στο αρδευτικό νερό πλέον ξεχειλίζει,αφού είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για νερό των άκαρπων δέντρων περιορίζονται στο ελάχιστο. Ενώ, δύο ή τρία ποτίσματα στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι αρκετά για τη συντήρηση των δένδρων, οι πληγέντες παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν σαν να πρόκειται να ποτίσουν καρποφόρα δένδρα ολόκληρο το ποσό που τους αντιστοιχεί.

Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας διεκδικεί και απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας:

– Απαλλαγή των παγετόπληκτων καλλιεργειών από τα τέλη άρδευσης με βάση τη δήλωση ζημιάς φυτικής παραγωγής στον ΕΛΓΑ.

– Κατάργηση της εισπρακτικού χαρακτήρα άδικης οριζόντιας χρέωσης που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της κάθε καλλιέργειας, ούτε τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς που διαμορφώνουν τις ανάγκες άρδευσης.

– Αρδευτικό νερό με ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο τον Δήμο.

– Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων σε γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα, λιμνοδεξαμενέςκ.λ.π. χωρίς χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης. Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο, που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς.

– Στελέχωση υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση, επισκευή βλαβών, επεκτάσεις δικτύων, έλεγχο αποθεμάτων κ.λ.π.

– Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.

– Η δημοτική αρχή να απαιτήσει μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος που αυξήθηκε κατά 50% με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά 10% με Ν.Δ.

Previous ArticleNext Article