Ελασσόνα

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανησυχία για κρούσματα κορωνοϊού σε σχολεία της Ελασσόνας

Ανησυχία προκαλεί η είδηση της αναστολής λειτουργίας του 1ου Τμήματος και του Ολοήμερου του 2ου Νηπιαγωγείου Ελασσόνας, της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καρυάς και της Δ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τσαριτσάνης, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Και αυτό καθώς, έστω και αυτή τη στιγμή, δεν λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων στην περιοχή μας. Ακόμη και αυτά τα ενδεικτικά «υγειονομικά πρωτόκολλα» που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης, πάνε άλλη μια φορά περίπατο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα, πριν το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς προειδοποίησε για την αναγκαιότητα λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας.

Η μη λήψη αυτών των αναγκαίων μέτρων, έχει να κάνει σε κάθε περίπτωση με την ελλιπή χρηματοδότηση των σχολείων και της εκπαίδευσης γενικότερα. Και αυτό γιατί τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η πρώην κυβέρνηση- σημερινή αντιπολίτευση που στην ίδια ρότα κινείται, αντιλαμβάνονται την εκπαιδευτική δραστηριότητα σαν «κόστος».

Αυτή η «φιλοσοφία» έρχεται σε αντίθεση με την αναγκαιότητα -και λόγω της επέλασης της πανδημίας- λειτουργίας μικρών ολιγομελών τμημάτων. Έρχεται σε αντίθεση με τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. Έρχεται ακόμη σε αντίθεση με την πρόσληψη καθαριστριών ώστε να μπορούν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους των σχολείων, και να γίνεται η απαραίτητη απολύμανση, να παρέχονται δωρεάν τα μέσα ατομικής προστασίας σε όλους.

Αυτά τα σύγχρονα και επίκαιρα αιτήματα που ανέδειξε το μαθητικό- γονεϊκό κίνημα και οι εκπαιδευτικοί, πήγαν όλα «στο βρόντο». Η κυβέρνηση αλλά και η δημοτική αρχή της Ελασσόνας, άφησαν τον χρόνο που μεσολάβησε ανεκμετάλλευτο και δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Οι προσλήψεις σε προσωπικό καθαριότητας οριακά καλύπτουν τις προ πανδημίας ανάγκες για να τηρούνται τα σχολεία καθαρά και αυτή τη στιγμή σχολεία στο Δήμο Ελασσόνας με 200 και 300 μαθητές έχουν το πολύ 3 καθαρίστριες. Στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης και στο νηπιαγωγείο υπάρχει μια μόνο καθαρίστρια 3ωρη για 120 παιδιά.

Για όλα αυτά πρέπει ο λαός της περιοχής μας να βγάλει συμπεράσματα, γιατί την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και Υπουργείο δίνουν ψίχουλα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, απλόχερα μοιράζουν 30 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε τη δημοτική αρχή Ελασσόνας, έστω και τώρα:

–         Να διενεργηθούν άμεσα δωρεάν rapid τεστ σε όλη τη σχολική κοινότητα και κατά προτεραιότητα τεστ covid στα σχολεία που εμφανίστηκαν κρούσματα υπό την ευθύνη του ΕΟΔΥ και ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων. Άμεσα- χωρίς καμία καθυστέρηση.

–         Να γίνει άμεσα απολύμανση των συγκεκριμένων σχολείων με ευθύνη του Δήμου από τα έκτακτα κονδύλια που δόθηκαν για τον Covid.

–         Έστω και τώρα, να αραιώσουν τα τμήματα των μαθητών ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς.

–         Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, σε συνθήκες πανδημίας.

–         Να επιλυθεί άμεσα και τώρα το πρόβλημα της επιμελούς καθαριότητας σχολικών χώρων και αιθουσών. Να απαιτήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.

–         Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις Σχολικές Επιτροπές.

 

Previous ArticleNext Article