Ελασσόνα

Λαμπρότητα …με μέτρα στην Ελασσόνα

«…Σήμερον τα των ανθρώπων πταίσματα τοις ύδασι του Ιορδάνου απαλείφονται. Σήμερον Άγγελοι μετά ανθρώπων συνεορτάζουσι. Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος, εν είδει περιστεράς, τοις ύδασιν επεφοίτησε. Σήμερον ο άδυτος ΄Ηλιος ανέτειλε, και ο κόσμος τω φωτί Κυρίου καταυγάζεται. Σήμερον τα του Ιορδάνου νάματα εις ιάματα μεταποιείται τη του Κυρίου παρουσία… Σήμερον λαμπαδοφεγγεί πάσα η κτίσις άνωθεν. Σήμερον τα άνω τοις κάτω συνεορτάζει και τα κάτω τοις άνω συνομιλεί. Σήμερον η ιερά και μεγαλόφωνος των Ορθοδόξων πανήγυρις αγάλλεται…».

Όλα τα παραπάνω «καταθέτει» ο υμνωδός της Εκκλησίας μας για τη «θεότρομη γιορτή», τα Άγια Θεοφάνια, τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού.

Με τη σειρά του, ο σοφός λαός μας υπενθυμίζει το «Φώτα και Λαμπρή…», αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτές οι δύο γιορτές είναι οι μεγαλύτερες του έτους. Όλα αυτά για τα Θεοφάνια, για μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας (θεσπίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.). Φέτος, με «φόντο» την περιπέτεια του κορονοϊού που δείχνει να επιμένει και…τις όποιες μεταλλάξεις που τον συνοδεύουν, με θρησκευτική λαμπρότητα και κατάνυξη αλλά και περισυλλογή, με προληπτικά μέτρα, αποστάσεις και προσοχή, χωρίς εικόνες συνωστισμού αλλά και με σαφώς μικρότερη παρουσία πιστών γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνια και στην επαρχία Ελασσόνας.

Προχθές, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας (…όπως και σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης) τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων μέσα στην κολυμβήθρα του κατάφωτου Ναού ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, ευχήθηκε με νόημα «φώτιση και υγεία» σε όλους και «φώτιση στις αποφάσεις και στις επιλογές μας».

Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, σχηματίσθηκε πομπή, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ), και κατευθύνθηκε στη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη, που διασχίζει την πόλη. Εκεί, έγινε η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Αφού αφέθηκαν ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό λευκά περιστέρια (…όπως «απαιτεί» το έθιμο), ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων έριξε τον Σταυρό στα νερά του Ελασσονίτη, όπου βούτηξαν 4 τολμηροί νεαροί κολυμβητές. Τον Σταυρό ανέσυρε ένας απ΄ αυτούς, ο Χρήστος Βασ. Μανώλης. Με την επιστροφή του Σταυρού, ο μητροπολίτης δώρισε στο νεαρό ένα χρυσό σταυρό και συμβολικά αναμνηστικά στους υπόλοιπους νεαρούς.

Στις φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις των Θεοφανίων, στην Ελασσόνα, παρευρέθηκαν: Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάσης Ζιώγας, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Πασχόπουλος, Γιάννης Καριπίδης, Γιώργος Κατσιούρας, οι εντεταλμένοι ειδικοί σύμβουλοι Γιώργος Κυριλλίδης (Οικονομικών) και Γιάννης Νάνος (Πολιτικής Προστασίας), ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο – πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πιτένης και Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Δήμου Ελασσόνας Έλενα Ταζέ – Νίκου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Θωμάς Κίτσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Γιώργος Γιαννούλας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ελασσόνας Παναγιώτης Μωυσίδης, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Πηγή: eleftheria.gr – Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article