Ελασσόνα

Λαμπρή πανήγυρη στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – Παρουσία 2 μητροπολιτών, κατάνυξη και εκατοντάδες πιστοί

«Ευλογητός ει Χριστέ, ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον, και δι΄ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας. Φιλάνθρωπε δόξα σοι».
Ξεχωριστό και λαμπρό το διήμερο για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμη μία χρονιά βρέθηκαν πολλοί επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος(Κυριακή και Δευτέρα).
Και όλα αυτά, με τον κόσμο να «απλώνεται» και να πηγαινοέρχεται για πολλές ώρες στην όμορφη καταπράσινη τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό αλλά και φιλόξενο μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου.
Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμη πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, και – γιατί όχι – ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο(…ντόπιους και επισκέπτες).
Την παραμονή της εορτής(απόγευμα Κυριακής), μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Ανήμερα της εορτής, προχθές Δευτέρα, με καλό καιρό, στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε η πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής π. Βασίλειος, π. Νεόφυτος, π. Θεόφιλος, οι μοναχοί π. Σάββας και π. Δαμασκηνός από τη Σκήτη της Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος με τη συνοδεία τους, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πλειάδα κληρικών, ενώ έψαλλε Βυζαντινός χορός ιεροψαλτών και Αγιορειτών μοναχών.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος με τις ευλογίες του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος τέλεσε τη χειροθεσία σε Πνευματικό του αρχιμανδρίτη της Μονής π. Θεοφίλου Γκατζούνη.
Στον προαύλιο χώρο της Μονής υπήρχε συνεχής ροή επισκεπτών που προσκυνούσαν με ευλάβεια την Ιερή Εικόνα.
Στο εμπνευσμένο θεολογικό Κήρυγμα του, ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της «κομβικής» εορτής του Αγίου Πνεύματος και στη διαρκή παρουσία του στις ζωές όλων, αλλά και στα μηνύματα της.
«Σταχυολογώντας» από τα όσα «κατέθεσε» προς τον εκκλησίασμα:
«Τη σημερινή ημέρα τελούμε τη σύναξη του Αγίου Πνεύματος. Η Εκκλησία είναι μάνα και ξέρει να παιδαγωγεί και λέει: βάζω πρώτα το γεγονός της Πεντηκοστής και μετά το Πανάγιο Πνεύμα γιατί η Εκκλησία είναι η μόνη που βάζει την αλήθεια. Την ημέρα της Πεντηκοστής γίνονται όλοι Εκκλησία, ενωμένοι. Το Ευαγγέλιο δεν είναι κείμενο προπαγάνδας, είναι κείμενο αληθείας. Η Εκκλησία διδάσκει. Προηγείται το γεγονός της δημιουργίας της Εκκλησίας, ο μετασχηματισμός. Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους να γίνουν Εκκλησία. Μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορούμε να βρούμε την αλήθεια της πίστεως. Έρχεται το σημερινό Ευαγγέλιο και μας λέγει ότι θα σωθούν όλοι οι «μικροί», όπως ερμηνεύουν οι πατέρες οι ταπεινοί. Στην Εκκλησία ερχόμαστε και λέμε πως έχουμε πνεύμα μαθητείας, ερχόμαστε για να γίνουμε μαθητές, όχι για να γίνουμε κάποιοι. Δεν τελειώνει ποτέ η πνευματική ζωή. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ η θέα του Αγίου Θεού. Είμαστε διαρκώς σε ωριμότητα, σε εξέλιξη, σε πνευματική προαγωγή. Στην Εκκλησία δεν λες ποτέ φθάνει, δεν λες ποτέ χόρτασα, δεν λες ποτέ τα έμαθα όλα. Η Εκκλησία βάζει πρώτα την ημέρα της Πεντηκοστής και μετά την ημέρα της λατρείας του Αγίου Πνεύματος.
Όσο υπάρχει Εκκλησία σώζονται ψυχές. Το μήνυμα της Εκκλησίας αυτών των ημερών είναι σαφές: ας κάμψουμε λίγο τον εγωισμό μας, την εγωπάθεια μας, τα θέλω μας, τα πιστεύω μας και ας ανοίξουμε τα αυτιά μας να μάθουμε τι το Πνεύμα το Άγιον λέγει για την Εκκλησία. Έτσι θα αποκτήσουμε την πίστη της Εκκλησίας, έτσι θα αποκτήσουμε την πίστη των Αποστόλων, έτσι θα μπορούμε να καυχόμαστε πως είμαστε Ορθόδοξοι, όχι ως ψηλό όνομα, όχι ως τίτλος αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο ζωής…».
Μετά τη Θεία Λειτουργία, και με «φόντο» τη για πολλούς γνώριμη καταπράσινη τοποθεσία του επιβλητικού Ολύμπου, έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας γύρω από το μοναστήρι(την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες – καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου). Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο Αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Τέλος, προχθές το απόγευμα, τελέσθηκε Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής.
Χαρακτηριστική και φέτος ήταν η προσέλευση δεκάδων ατόμων, όλων των ηλικιών. Αρκετά άτομα, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν 9 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, αλλά και ο τάφος του προ διετίας «κοιμηθέντος» αρχιμανδρίτη – μέλους της αδελφότητας της Μονής π. Χριστοφόρου Παπανικολάου για να ανάψουν ευλαβικά ένα κερί.
Στις διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν:
Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Καριπίδης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος – εντεταλμένος Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Τσακνάκης, η επιλαχούσα υποψ. βουλευτής Ρένα Καραλαριώτου, η γενική διευθύντρια Δασών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας της Επιθεώρησης Εφαρμογής δασικής πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δραγατσίκης, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Γιώργος Κατσιούρας, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτ. Συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου Γρηγόρης Γκάλης, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ – Νίκου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας, γειτονικών Νομών και όχι μόνο.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο “Ε”)-Του Γιάννη Μουκίδη-Φωτογραφίες: Δημήτρης Καραγιάννης

Previous ArticleNext Article