Λάρισα

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νεί­λου στη Λάρισα – Άνδρας νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – Τα συμπτώματα που παρουσίασε

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νεί­λου, το πρώτο στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, επιβεβαιώθηκε χθες σιη Λά­ρισα, μία μόλις ημέρα μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για 76χρονο Λαρισαίο από περιφερειακό Δή­μο του νομού, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υγει­ονομικών αρχών, αναφορικά με τον πλη­θυσμό των κουνουπιών, και αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του συγκε­κριμένου ιού.

Ο 76χρονος ασθενής νοσηλεύεται πλέον στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστη­μιακού Νοσοκομείου, όπου είχε εισαχθεί προ δεκαπενθημέρου και αφού μεσολά­βησε δεκαήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου, όπου διασωληνώθηκε. Συγκε­κριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθερία, ο ασθενής με συμπτώματα υψη­λού πυρετού και αναπνευστικών προβλημάτων απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου εισήχθη για να μετα­φερθεί τρεις ημέρες αργότερα, εξαιτίας της επιδείνωσής της υγείας του, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου σε διαθέσιμο κρεβάτι. Εκεί αντιμετωπίζοντας και άλλα προβλήματα νευρολογικής φύσεως κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε σημάδια βελ­τίωσής, με αποτέλεσμα την προηγούμενη Δευτέρα να αποσωληνωθεί, να εξέλθει από ιη Μονάδα και στη συνέχεια να με­ταφερθεί στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου παρακολουθείται.

Στο μεταξύ όμως, συγκεκριμένα συμπτώ­ματα, αλλά και η συνολική εικόνα του ασθενούς προκάλεσαν υποψίες στους θεράποντες γιατρού, με αποτέλεσμα να λά­βουν δείγμα εγκεφαλονωτιαίου μυελού και να το στείλουν για εξέταση στο Εργα­στήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσ­σαλονίκη. Τα αποτελέσματα που ανακοι­νώθηκαν χθες ήταν θετικά για τον ιό του Δυτικού Νείλου, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες των γιατρών του Γενικού Νοσοκομεί­ου. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα στην περιοχή της 5ns ΥΠΕ και το πέμπτο συνο­λικά στη χώρα, καθώς σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επι­τήρησής της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, που εκδόθηκε προχθές από τον ΕΟΔΥ, την περίοδο 2022, μέχρι τις 19/07/2022, έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα λοίμωξής από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελ­λάδα, σε οικισμούς της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τον ΕΟΔΥ πάντως να θεωρεί πιθανή και αναμενό­μενη τη διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε γνωστές όσο και –πιθανά- σε νέες περιοχές.

Previous ArticleNext Article