Λάρισα

Κρίσιμες συσκέψεις για να αποφευχθεί το «έμφραγμα» στα νοσοκομεία της Λάρισας

Κάθε μέρα που περνά η διασπορά αυξάνεται στην Λάρισα και βέβαια τα πολλά ημερήσια κρούσματα, φέρνουν περισσότερες νοσηλείες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να «φρακάρει» το σύστημα. Για να αξιολογηθεί η κατάσταση και να γίνει καλύτερη διαχείριση θα έχουμε δύο διαδοχικές διαβουλεύσεις. Θα γίνει σύσκεψη σήμερα το πρωί στην 5η ΥΠΕ την οποία έχει συγκαλέσει ο διοικητής της κ. Φώτης Σερέτης. Θα συμμετέχουν οι διοικητές των δύο νοσοκομείων αλλά και οι διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας. Η δεύτερη θα είναι τηλεδιάσκεψη στις 4 το μεσημέρι με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κοτσικονούρης, ο διοικητής του ΓΝΛ Γρηγόρης Βλαχάκης και οι διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας του ΠΓΝΛ και του ΓΝΛ Γιώργος Νταλέκος και Απόστολος Κομνός.

Λίγο πριν το «έμφραγμα» τα νοσοκομεία

Η χθεσινή εφημερία του ΓΝΛ ήταν ένας πραγματικός αγώνας για τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής». Πολλά περιστατικά covid για εισαγωγή τα οποία όμως μεταφέρθηκαν στο ΠΓΝΛ καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι απλής νοσηλείας, ούτε… για δείγμα. Μάλιστα γραφείο προσωπικού έγινε μετά από χρόνια θάλαμος και τοποθετήθηκαν κρεβάτια. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο ΠΓΝΛ καθώς η διοίκηση σήμερα αναμένεται να δώσει άλλα 25 κρεβάτια απλής νοσηλείας, μετατρέποντας άλλη μια κλινική σε covid. Ο Νοέμβριος μπαίνει σήμερα, αλλά ήδη το σύστημα σε διαθέσιμα κρεβάτια έχει φτάσει στα επίπεδα που είχαμε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου! Μάλιστα η 5η ΥΠΕ ζήτησε από το υπουργείο να υπάρξουν άλλα 15 κρεβάτια μη covid στον ιδιωτικό τομέα και αναμένεται να παραχωρηθούν εντός της εβδομάδος. Αλλά ακόμη και αυτά «φτάνουν για μισή εφημερία», λένε οι γιατροί των νοσοκομείων. Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι η κόπωση του προσωπικού που πραγματικά δίνει μεγάλο αγώνα και έχει φτάσει στα όριά του.

Ο φόρτος των επειγόντων και οι εισαγωγές προβληματίζουν

Οι άνθρωποι του συστήματος υγείας της Λάρισας λένε πως ίσως ζούμε ένα χειρότερο κύμα από τον περσινό Νοέμβριο. Μάλιστα αυτό το αιτιολογούν υποστηρίζοντας πως η οικονομία είναι ανοιχτή, ο εμβολιασμός κυμαίνεται μόλις στο 50% και βέβαια η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος. Ακόμη και τα νούμερα που καταγράφουν στις εφημερίες σοκάρουν.

Η Λάρισα έχει κατά μέσο όρο 250 κρούσματα ημερησίως (φτάσαμε μέχρι τα 349 την περασμένη Τρίτη). Αυτός ο μέσος όρος αναμένεται να ανέβει κι άλλο την επόμενη εβδομάδα και όλοι βέβαια φοβούνται το… σκορ της ερχόμενης Τρίτης. Από αυτά τα ημερήσια περιστατικά σχεδόν τα 100 κάθε μέρα απασχολούν τα επείγοντα των δύο νοσοκομείων, όποιο τυχαίνει να έχει εφημερία. Τουλάχιστον τα 25 από αυτά θα χρειαστούν νοσηλεία. Δηλαδή το 25% αυτών των περιστατικών χρίζουν εισαγωγής. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Σε αυτά τα νούμερα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και άλλες τουλάχιστον 35 εισαγωγές για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά σε κάθε εφημερία. Είναι δεδομένο ότι με τα νούμερα που καταγράφονται την τελευταία, η συνέχεια είναι δύσκολη και ασφυκτική. Το σύστημα όσο και να ανοίξει και να βοηθήσει ο ιδιωτικός τομέας γίνεται αντιληπτό, πως είναι στο όριό του.

Το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν τα νοσοκομεία μας την μεγάλη πίεση; Είναι ένα στοίχημα που έχουν μπροστά τους όσοι διοικούν το σύστημα υγείας της περιοχής αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό πολλές ώρες για να σώσουν συνανθρώπους μας.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article