Εξελίξεις στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προαναγγέλλει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουρέτας αναλύει το χρονοδιάγραμμα έργων από διευθετήσεις ποταμών έως τα έργα ορεινής υδρονομίας. Παράλληλα, περιγράφει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της Κάρλας, αλλά και για τον πρωτογενή τομέα. «Θέλουμε να αναδείξουμε την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας», τονίζει.
Ενα χρόνο μετά την κακοκαιρία «Daniel», ποια είναι η αποτίμηση της αποκατάστασης των καταστροφών; Τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει;
Από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητα και μεγάλη μας φροντίδα ήταν η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας σε τρία βασικά επίπεδα: πρώτον, τα έργα ανθεκτικότητας, δεύτερον, ο πολιτισμός και, τρίτον, η επιχειρηματικότητα. Κι αυτό διότι το ζητούμενο για τη Θεσσαλία δεν είναι μόνο να αποκαταστήσεις τις ζημιές, αλλά και να δημιουργήσεις. Στο πλαίσιο λοιπόν του σχεδίου ανασυγκρότησης, εντάξαμε αφενός μεν τα έργα αποκατάστασης και αφετέρου την Πολιτική Προστασία. Τα έργα τα οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και είναι δικά της -αναφέρομαι στα αντιπλημμυρικά- ξεκίνησαν τώρα καθώς έπρεπε να περάσουν από συγκεκριμένη διαδικασία, όπως βεβαίως και τα έργα του υπουργείου.
Ασφαλώς ως Περιφερειακή Αρχή θα θέλαμε μεγαλύτερη ταχύτητα στη δρομολόγηση των έργων, αλλά κατανοούμε ότι για την έγκριση των έργων απαιτούνται διαδικασίες για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας, με δημοπρασίες και με διεργασίες οι οποίες απαιτούν χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρω το σχέδιο των Ολλανδών. Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της HVA υποβλήθηκε στις 15 Μαρτίου.
Το δικό μας σχέδιο υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου. Το υποβάλαμε στην κυβέρνηση τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακολούθως συζητήσαμε πάρα πολύ και με τις δύο πλευρές και εν τέλει η έγκριση για τη χρηματοδότηση των έργων ήρθε λίγο μετά το Πάσχα. Επομένως, από τότε μέχρι τώρα πέρασαν περίπου τρεις μήνες. Θέλω να τονίσω ότι από την πλευρά μας τρέξαμε όσο πιο γρήγορα μας επέτρεπαν οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να κάνουμε και τις αναθέσεις και τις δημοπρασίες. Έγινε ό,τι πιο γρήγορο θα μπορούσε να γίνει. Ήδη έπιασαν δουλειά οι εργολάβοι για την αποκατάσταση των αναχωμάτων και τις διευθετήσεις των ποταμών και η Θεσσαλία είναι ένα απέραντο εργοτάξιο.
Από εκεί και πέρα, για τα έργα της ορεινής υδρονομίας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά προστατευτικά έργα, η πρόσκληση βγήκε στις 2 Αυγούστου και ήδη «τρέχει» για να βγει ο μελετητής ώστε να ξεκινήσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη του χρόνου. Οσον αφορά τα μεγάλα έργα, που είναι τα φράγματα του Ενιπέα, της Πύλης και του Μουζακίου καθώς και η διώρυγα από τη Γυρτώνη μέχρι την Κάρλα, αυτά θα τα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα.
Παράλληλα, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας δώσαμε μεγάλη βαρύτητα και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας το οποίο εγκαινίασε ο πρωθυπουργός πριν από τις ευρωεκλογές.
Εξ αρχής για μας, η Πολιτική Προστασία ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, να μπορέσουμε να κάνουμε τους πολίτες της Θεσσαλίας να είναι αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε, όπως αποδείχθηκε και από τον επιτυχή τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης όλων των φετινών πυρκαγιών και του προβλήματος με την πανώλη, καθώς τα αντανακλαστικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας ενεργοποιήθηκαν άμεσα, με τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, με 100 κτηνιάτρους να πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους, επιτυγχάνοντας άμεσα τον περιορισμό της ζωονόσου.
Περιφέρεια και συναρμόδια υπουργεία έχουν διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες για την «επούλωση» των πληγών στη Θεσσαλία. Πώς κατανέμονται;
Εμείς έχουμε αναλάβει την κατασκευή αντιπλημμυρικών υποδομών, έργα για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση για την υλοποίησή τους. Πρόκειται κυρίως για την κατασκευή των μόνιμων αναχωμάτων, τη διάνοιξη των ρεμάτων και την προστασία της κοίτης των ποταμών. Τα μεγάλα έργα τα έχει αναλάβει η κυβέρνηση. Αφορούν την ορεινή υδρονομία και κάποια αντιπλημμυρικά, όπως επίσης και τα οδικά, στα ορεινά Τρίκαλα και στο Πήλιο.
Ποιο είναι το ρεαλιστικό πλάνο αποκατάστασης ως τη συμπλήρωση 2 ετών από τον «Daniel»; Εσείς με ποιον απολογισμό θα ήσασταν ευχαριστημένος του χρόνου τέτοια εποχή;
Στόχος μας είναι τα έργα που τώρα ξεκινάμε να έχουν ολοκληρωθεί, κάποια σε διάστημα τριών μηνών από σήμερα και κάποια άλλα, μεγαλύτερα, σε βάθος ενός-ενάμιση χρόνου το πολύ. Αναφέρομαι σε έργα μεγάλου βαθμού προστασίας για τη Θεσσαλία. Από ’κει και πέρα, στοχεύουμε στην πλήρη λειτουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τον οποίο έχουμε ήδη παραγγείλει και με τον οποίο θα προσθέσουμε επιπλέον δυνατότητες στο σύστημα λειτουργίας του.
Για τη λίμνη Κάρλα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε εσάς και την ολλανδική εταιρεία HVA. Τι προτείνετε εσείς; Ποια τα οφέλη της πρότασής σας;
Είναι κοινή η πρόταση η λίμνη Κάρλα να μεγαλώσει κατά 1/3, να μπορέσει δηλαδή να αυξηθεί κατά 15.000 με 20.000 στρέμματα περίπου, τα οποία θα βοηθήσουν την αποθηκευτική ικανότητα του ταμιευτήρα για την άρδευση περισσότερων εκτάσεων. Η ολοκλήρωση της διώρυγας, που ήταν κοινό έργο, από το φράγμα της Γυρτώνης μέχρι την Κάρλα, η διώρυγα που θα ένωνε την Κάρλα με το Αιγαίο, δυστυχώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Θα ήταν καλό να γίνει. Η μεγάλη πρόκληση για την Κάρλα είναι να λειτουργήσει σωστά όλο το σύστημα της άρδευσης από τον ταμιευτήρα για το ζωτικής σημασίας ζήτημα της άρδευσης των χωραφιών και ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως αντιπλημμυρικό έργο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σημαντικός ρόλος της καινούργιας Κάρλας.
Οι πληγείσες εκτάσεις θα ξανακαλλιεργηθούν; Τι προτείνετε για τον πρωτογενή τομέα;
Νομίζω ναι… Με τα σημερινά δεδομένα, τον Νοέμβριο οι αγρότες της περιοχής θα ξανασπείρουν. Η αποστράγγιση της λίμνης, με το νερό να φεύγει από τον Ξηριά, γίνεται αυτή τη στιγμή με ρυθμό που έχει μειωθεί, αλλά θεωρώ ότι μέσα στους επόμενες μήνες το θέμα θα έχει τελειώσει. Σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, δική μας πρόταση είναι να μην αλλάξει το μείγμα των καλλιεργειών, δηλαδή αυτή η προστιθέμενη αξία που έχουμε στη Θεσσαλία να παραμείνει, απλώς η ανάγκη του να βρούμε νερό και να λύσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι επιτακτική. Για τον λόγο αυτό βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα να γίνουν τα μεγάλα φράγματα, ώστε να έχουμε ταυτόχρονα και αντιπλημμυρική θωράκιση και να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας.
Σε γενικές γραμμές το μείγμα των καλλιεργειών δεν θέλουμε να αλλάξει. Θέλουμε έναντι της ποσότητας να προκρίνουμε την ποιότητα. Να αναδείξουμε την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας. Ηδη το κάνουμε με την κατάθεση φακέλων για 13 καινούργια ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντα. Ευελπιστώ ότι μέσα στο 2025 θα είμαστε σε θέση να αναδείξουμε με μετρήσιμα πλέον στοιχεία την ποιότητα των θεσσαλικών προϊόντων. Το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, αν αθροίσει κανείς πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, είναι περίπου στο 30%. Οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε οι καλλιέργειες αυτές να προσδώσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους αγρότες.
efsyn.gr