Ελασσόνα

Κώστας Παπαζάχος από Δαμάσι: Το ζόρι μας αυτή την στιγμή είναι η ίδια η σεισμική ακολουθία

Της σύσκεψης των σεισμολόγων στο Δαμάσι προηγήθηκαν δηλώσεις του κ. Κώστα Παπαζάχου ο οποίος σύστησε στους κατοίκους της περιοχής που έχουν πρόβλημα με τα σπίτια τους να μην μπαίνουν μέσα σε αυτά καθώς θα ακολουθήσουν και άλλοι σεισμοί, αλλά δεν θα ξεπεράσουν το 6.3.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως το ζόρι αυτή την στιγμή είναι η ίδια η σεισμική ακολουθία. Τέλος επισήμανε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ακούει τις φήμες αλλά τις πληροφορίες μόνο από επίσημα στόματα και από τους ίδιους τους επιστήμονες.

Ο κ. Κων/νος  Παπαζάχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πάντα ίδια η μετασεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι εύκολοι και σε άλλες περιπτώσεις είναι πιο δύσκολη η κατάσταση με απανωτούς μετασεισμούς. Εδώ είναι δύσκολη η μετασεισμική ακολουθία. Θα κρατήσει δυνατά για την επόμενη εβδομάδα, χρειάζεται υπομονή. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός έγινε μέσα στην μετασεισμική ακολουθία. Με εξαίρεση τον σεισμό 5.1 που έγινε λίγη ώρα αργότερα, δυτικά της Βερδικούσιας, που όντως έγινε έξω από τον σεισμογόνο όγκο, και μπορεί να υπάρχει ένα μικρό δευτερεύον ρήγμα που ενεργοποιήθηκε. Δεν σημαίνει ότι έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Δεν σημαίνει ότι αυτά θα δώσουν κάποιον ισχυρό σεισμό από γειτονικό ρήγμα, είναι η ίδια σεισμική ακολουθία. Θα υπάρξουν μεγέθη από 6 έως 6.3. Τυπικό φαινόμενο. Είναι σπάνιο στην Ελλάδα αλλά όχι ότι δεν συμβαίνει.

Το ζόρι μας είναι αυτή την στιγμή είναι η ίδια η ακολουθία. Ο κόσμος κρυώνει τα βράδια και πιέζεται. Μπορεί να νομίζουμε ότι ησυχάζουμε αλλά μπορεί να υπάρξει σε λίγες ημέρες και άλλη ακολουθία. Γι΄αυτό λέμε πως μπορεί κάποιος να ησυχάσει να μπει στο σπίτι του να γίνει κάποιος ισχυρός μετασεισμός και σε ένα σπίτι μη κατάλληλο το οποίο έχει κριθεί ακατάλληλο από τους μηχανικούς και να καταρρεύσει και να έχουμε τραυματισμούς και θύματα. Άρα όσοι έχουν πρόβλημα με τα σπίτια τους πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών.

Θα πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία, που δεν ξέρουμε από προέρχεται για 8άρια σεισμών σε δύο ώρες και τέτοια επικίνδυνα πράγματα. Ο κόσμος να κλείσει τα αυτιά του και να ακούει μόνο τα ΜΜΕ από επίσημα χείλη. Να μην αναπαράγουν τέτοιες επικίνδυνες πληροφορίες που δεν έχουν υπόσταση».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

onlarissa.gr
Previous ArticleNext Article