Λάρισα

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιάστηκαν σε 24 ώρες τα κρούσματα – Η Λάρισα ανάμεσα στις περιοχές που παρατηρείται μεγάλη αύξηση

Με τον υπερδιπλασιασμό των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα σε ένα 24ωρο – 4.832 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα και 12.537 χθες – έδωσε με τον πιο ηχηρό τρόπο το στίγμα του ο κορωνοϊός.

Το χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ μας… γυρίζει πίσω στα μέσα του περασμένου Απριλίου (13/4) οπότε και είχαν καταγραφεί στην πορεία αποδρομής της επιδημίας 11.487 κρούσματα, αριθμός που έκτοτε κινούνταν κάτω από τα 10.000.

Το πρώιμο θερινό επιδημικό κύμα βρίσκεται στην ταχεία πορεία προς την κορύφωσή του, η οποία τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να αναμένουν την επίπτωση στους σκληρούς δείκτες των διασωληνώσεων και των θανάτων.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 53.914 μολύνσεις ενώ από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 109.295 κρούσματα. Για να γίνει κατανοητή η αυξητική τάση, σημειώνεται ότι τον Μάιο καταγράφηκαν 129.307 κρούσματα.

Η Αττική μετρά σχεδόν 8.000 από τα χθεσινά κρούσματα ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη «κοκκινίζουν» η Κρήτη (πάνω από 1.250 κρούσματα) και τα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα είναι μεγάλη και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρείται βέβαιη η υποκαταγραφή των κρουσμάτων, καθώς δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τον κορωνοϊό. Τα τεστ διενεργούνται και δηλώνονται κατά κύριο λόγο ως προαπαιτούμενο για τη λήψη αναρρωτικής άδειας.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Ο ΕΟΔΥ ανέφερε στο χθεσινό του δελτίο 12.500 κρούσματα αλλά ο πραγματικός αριθμός ήταν τουλάχιστον 20.000 κατά την εκτίμησή μου. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, δείκτης Rt, είναι υψηλός, φτάνει το 1,3. Αυτό δεν αποτυπώνεται στα θετικά τεστ. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας για λόγους ιδιοτελείς αλλά επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία είτε δεν υποβάλλονται σε έλεγχο είτε δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα για να μην μπουν σε καραντίνα. Έτσι συνεχίζουν να μεταδίδουν εφόσον είναι θετικοί» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Νίκος Τζανάκης.

Το περασμένο 24ωρο έγιναν πάνω από 180 εισαγωγές ασθενών με covid-19, υπερδιπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο ημερήσιο στα τέλη του περασμένου Μαϊου. Στα νοσοκομεία πλέον νοσηλεύονται 921 ασθενείς με covid-19, από τους οποίους οι σχεδόν 700 σε απλές κλίνες. Ο σκληρός δείκτης των διασωληνώσεων θα αποτυπωθεί στο τέλος Ιουνίου και λίγο αργότερα εκείνος των θανάτων. Οι εκτιμήσεις του ειδικού είναι δυσοίωνες καθώς προβλέπει αύξηση των διασωληνωμένων (χθες ήταν 96) και των θανάτων – τον Ιούλιο θα κυμαίνονται όπως αναφέρει ο κ. Τζανάκης στους 30 ημερησίως.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η εφαρμογή και πάλι της μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός είναι το βασικό «όπλο» που διαθέτουμε στην παρούσα φάση με την έντονη κυκλοφορία του κορωνοϊού. Κομβικής σημασίας θεωρεί όμως την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τη δεύτερη αναμνηστική δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και τους ανοσοκατασταλμένους.

«Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη νέα έξαρση της πανδημίας η Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

protothema.gr

Previous ArticleNext Article