Λάρισα

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει με την κολχικίνη, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τους εμβολιασμούς

Στην εκπομπή «Έτσι κι αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων Δημήτρης Μπόγδανος, αναλύοντας το θέμα του εμβολιασμού σε ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι.  «Δεν έχουν την ίδια πιθανότητα όλες οι ηλικιακές ομάδες να αναπτύσσουν αντισώματα με την ίδια ευκολία από τον εμβολιασμό. Αυτό είναι γνωστό. Οι άνω των 65 λόγω της ανοσογήρανσης έχουν μικρότερη πιθανότητα να κάνουν αντισώματα γενικά σε όλα τα εμβόλια. Έχουμε πάνω από ένα εμβόλιο στην διάθεσή μας για τον κορωνοϊό και πρέπει να πούμε ότι δεν είναι η φύση του κάθε σκευάσματος η ίδια άρα, δεν είναι ίδια και η αποτελεσματικότητά τους. Άλλα εμβόλια αγγίζουν το 70% προστασίας και άλλα το 95% συνολικά. Όταν πάμε όμως σε ηλικιακές ομάδες ή στις ομάδες ασθενών τότε φαντάζομαι ότι τα νούμερα θα είναι τελείως διαφορετικά», ανάφερε.

Ισχύει ότι κάποιοι που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα ενδέχεται να μην αναπτύξουν αντισώματα; «Ισχύει στο βαθμό που κάποιοι άλλοι πολίτες –ειδικά ηλικιωμένοι- μπορούν να ξεφύγουν της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, έτσι μπορεί να συμβεί και στους ανοσοκατασταλμένους. Τρία είναι τα ερωτήματα για αυτούς τους ανθρώπους. Το πρώτο είναι γιατί να κάνω το εμβόλιο αφού δεν θα φτιάξω αντισώματα. Δεν είναι ίδιοι όλοι οι ασθενείς με αυτοάνοσα. Έχουμε ασθενείς που είναι σε ήπια ανοσοκαταστολή, αυτοί έχουν την ίδια πιθανότητα να κάνουν ανοσία στα εμβόλια, όσο έχω κι εγώ που δεν είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν έχω αυτοάνοσο νόσημα. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που παίρνουν εξαιρετικά ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Και μια μικρότερη κατηγορία που παίρνουν ένα φάρμακο που στοχεύει τα β λεμφοκύτταρα, τα οποία μας βοηθούν να φτιάξουμε αντισώματα. Σε αυτούς τους ασθενείς έχουμε μια ανησυχία, εάν και κατά πόσο θα φτιάξουν αντισώματα. Για τους άλλους που έχουν ισχυρή ανοσοκαταστολή αλλά δεν λαμβάνουν αυτό το φάρμακο υπάρχουν οδηγίες πια, αν μπορούν να εμβολιαστούν, πότε θα εμβολιαστούν και ποια σχέση πρέπει να έχει η χρονική στιγμή του εμβολίου  σε σχέση με την λήψη του φαρμάκου. Το δεύτερο είναι το θέμα της ασφάλειας. Εάν εγώ που έχω αυτοάνοσο νόσημα και έχω μεγάλη ανοσοκαταστολή έχω μικρή πιθανότητα να πάθω παρενέργειες σε σχέση με τον άλλον πληθυσμό; Η απάντηση είναι όχι. Έχουμε όλοι τις ίδιες πιθανότητες. Και η τρίτη που είναι μάλλον η πιο σοβαρή. Ένας με αυτοάνοσο που παίρνει την θεραπεία του και έχει σε ύφεση την πάθηση του, θα φτάσει όταν κάνει το εμβόλιο να ενεργοποιήσει το νόσημα, χάνοντας την πολύτιμη σχέση που έχει με την νόσο του; Εδώ η απάντηση δεν είναι τόσο ξεκάθαρη διότι ακόμη δεν έχουμε δεδομένα. Θα μπορούσαν να απαντήσω στο ερώτημα σας αν είχαμε χιλιάδες εμβολιασμένους με αυτοάνοσα νοσήματα για να παρατηρήσουμε πόσοι από αυτούς έκαναν ενεργοποίηση μετά τον εμβολιασμό», περιέγραψε.

Το ερώτημα είναι ποιες από αυτές τις ειδικές ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν.  «Όποιος έχει ιστορικό με αναφυλαξία θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό τους για τον εμβολιασμό. Ειδικά για τα εμβόλια mRNA.  Όταν έρθουν τα άλλα εμβόλια στην Ελλάδα που δεν έχουν σχέση με αναφυλαξία, τότε θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ασθενείς να εμβολιαστούν. Αυτοί οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα και φοβούνται ότι δεν θα φτιάξουν αντισώματα, θα κάνουν το εμβόλιο, κι αν δεν φτιάξουν αντισώματα θα τους δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν με άλλο εμβόλιο σε δεύτερη φάση. Η τρίτη κατηγορία είναι για ανθρώπους που μπορούμε να απαντήσουμε με φάρμακα τα οποία θα τους προφυλάσσουν. Αν είχαμε ένα τέτοιο φθηνό προφυλακτικό φάρμακο δεν θα χρειαζόταν εμβολιασμός για αυτές τις ομάδες», σημείωσε.

Τι θα μπορούσε να φέρει η κολχικίνη εφόσον ισχύουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. «Εκφράζω καταρχήν τις επιφυλάξεις μου για την κολχικίνη. Θέλουμε αποτελέσματα από εκατοντάδες χιλιάδες αποτελέσματα για να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια τι συμβαίνει. Ο ΕΟΔΥ είναι ο πρώτος που έβαλε στο πρωτόκολλο την κολχικίνη. Ελπίζω το ρίσκο να βγει σε καλό. Εάν ισχύουν τα δεδομένα και τα ποσοστά και την είχαμε βάλει στα πρωτόκολλα πριν από έναν χρόνο δεν είχαμε θα 4800 νεκρούς άνω των 65, αλλά θα είχαμε τους μισούς. Θα είχαμε δηλαδή 2400 θανάτους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», επισήμανε

Τέλος αναφέρθηκε και στην πορεία του εμβολιασμού στην χώρα μας. «Είναι λογικό να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τον εμβολιασμό. Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά εμβόλια ακόμα. Βλέπω καθημερινά ότι το ποσοστό των εμβολιασμών αυξάνει. Πιστεύω ότι άλλοι οι άνθρωποι άνω των 65 και με συννοσηρότητες θα πρέπει να εμβολιαστούν. Και θα ήταν καλό να έχουμε και ένα φάρμακο για τις βαριές περιπτώσεις που κινδυνεύουν να μπουν στις ΜΕΘ», κατέληξε

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article