Λάρισα

Κορωνοϊός: Γιατί «φρενάρει» η διαδικασία του εμβολιασμού στη Λάρισα

Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

«Πως είναι δυνατόν ένας 80χρονος κάτοικος Φαρσάλων να πρέπει να εμβολιαστεί στον Αλμυρό ή και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένας 60χρονος από τον Τύρναβο να μπορεί να εμβολιαστεί κανονικά στο ΚΥ Τυρνάβου;»

«Γιατί οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών είναι αδύνατο να κλείσουν ακόμα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους;»

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι μόνο μερικά από αυτά που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ένας νομός που αριθμεί 284.326 κατοίκους και μέχρι χθες το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 14.851 πολίτες.

Το πλέον παράδοξο σε όλη την ιστορία που έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς των πολιτών άνω των 75 ετών είναι πως ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από πλευράς των υπευθύνων, οι οποίοι έχουν ερωτηθεί σχετικά. Τόσο η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα στους πολίτες.

«Θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νέα εμβολιαστικά κέντρα», ήταν η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, όταν τέθηκε το ερώτημα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, με τον Λαρισαίο πολιτικό να κάνει λόγο για «εμβολιασμό δυο ταχυτήτων στη χώρα, φαινόμενο το οποίο δεν θα πρέπει να ισχύσει».

Από την απάντηση αυτή προκύπτει σαφέστατα πλέον το εύλογο ερώτημα «και γιατί δεν έχουν ανοίξει ήδη, αν το πρόβλημα εστιάζεται στον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων και όχι στον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων».

Αρκετοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με τη διαδικασία του εμβολιασμοί και θέτουν πλέον το ερώτημα γιατί δεν δημιουργείται και στη Λάρισα ένα Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, στα πρότυπα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιγράψει την διαδικασία που εφαρμόζεται  ήδη στο εξωτερικό και να συνεργαστεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία εμβολιαστικών μεγάλων κέντρων τα οποία θα επιταχύνουν τους εμβολιασμούς», δηλώνει στη LarissaPress παράγοντας του χώρου της υγείας, ο οποίος αναδεικνύει και μελλοντικά προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στη Λάρισα.

«Δεν γίνεται το βάρος των εμβολιασμών να πέφτει στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας όταν υπάρχει το ενδεχόμενο η εξέλιξη της πανδημίας να τα καταστήσει και πάλι στίβους μάχης. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να συρρέουν εκεί πολίτες με κορωνοϊό οι οποίοι θα χρειάζονται θεραπεία και την ίδια στιγμή στους ίδιους χώρους να πρέπει να προσέρχονται άλλοι πολίτες για να εμβολιαστούν…» σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Θα μπορούσε το κεντρικό κράτος να συνεργαστεί με την Περιφέρεια ή τον Δήμο και να έχει λυθεί το πρόβλημα», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη με ερώτηση της προς τον υπουργό Υγείας ζητάει να πληροφορηθεί γιατί «οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες μεγαλύτερης ηλικίας (75+, ακόμη και οι άνω των 85 ετών), οι οποίοι βάσει των ισχυρισμών της κυβέρνησης, θα έπρεπε να εμβολιάζονται γρήγορα, αδυνατούν να κλείσουν το πρώτο ραντεβού στις τοπικές δομές υγείας του ν. Λάρισας (πλην Ελασσόνας), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να  ταξιδέψουν σε όμορους νομούς».

Για το ίδιο ακριβώς ζήτημα παρέμβαση έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος της Λάρισας ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση τονίζει πως «ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων άνω των 75 χρόνων, ορισμένες κατηγορίες υγειονομικών, το προσωπικό που εργάζεται στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια αλλά και οι γραμματείς των Ιατρικών Συλλόγων», σημειώνοντας πως «σε ένα φιλόδοξο σχέδιο γενικού εμβολιασμού, όπως το σχέδιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» δεν χωρούν καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, ελλείψεις και παραλείψεις. Για να επιτευχθεί η επιθυμητή προστατευτική ανοσία της κοινότητας μέχρι το καλοκαίρι, όπως προβλέπει το σχέδιο, δεν θα πρέπει να υπάρξουν φαινόμενα που αντί να προάγουν δρουν αρνητικά στο εμβολιαστικό κίνημα».

Χθες άνοιξε εκ νέου το σύστημα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών στη Λάρισα, ωστόσο είναι βέβαιο πως η διαδικασία και πάλι θα «φρενάρει» καθώς η ζήτηση υπερβαίνει προς το παρόν την προσφορά.

Στην κυβέρνηση αναμένουν τις νέες παρτίδες εμβολίων, ειδικά μετά την έγκριση και του εμβολίου της Johnson & Johnson και παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως η όλη διαδικασία θα τρέχει με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τον Απρίλιο. Στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων καθώς και των ευπαθών ομάδων της χώρας να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου και να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του 70% του γενικότερου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article