Λάρισα

Κόκκαλης στη ΔΟΥ Λάρισας: «Παρενέργειες από τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα «ευαίσθητων» περιοχών της Λάρισας»

«Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αποφάσισε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, προκαλεί έντονη ανησυχία στους ιδιοκτήτες ακινήτων, σε πολλές ζώνες και της ΠΕ Λάρισας, οι οποίοι θα πληρώσουν την αύξηση αυτή σε δύο επίπεδα». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μετά την επίσκεψή του στον προϊστάμενο της ΔΟΥ Λάρισας κ. Γιώργο Εμμανουήλ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, στις οποίες οι κάτοικοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παραπάνω παρενέργειες, και ειδικά για τον κίνδυνο συμπολίτες μας να χάσουν το σημαντικό βοήθημα που προέρχεται από τα παραπάνω επιδόματα.

Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Κόκκαλης «καταρχάς σε επίπεδο μεταβιβάσεων, καθώς οι φόροι μεταβίβασης των ακινήτων θα υπολογίζονται με τις νέες αυξημένες τιμές, πρόσθετα όμως θα αυξηθεί και η δαπάνη των συμβολαιογραφικών εξόδων και της εγγραφής στα οικεία υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία και σαφώς θα επέλθουν επαχθείς αυξήσεις και στον ΕΝΦΙΑ.

Όμως, ακόμη και οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν θα προβούν σε μεταβιβάσεις, θα υποστούν τις παρενέργειες της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, μέσω της απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία συνδέονται με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Ειδικά, θα επηρεαστεί άμεσα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης με συνέπεια  χιλιάδες νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα να κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα αυτά  καθώς ένα από τα βασικά κριτήρια για την χορήγηση τους είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Και βέβαια  οι αντικειμενικές αξίες έχουν αντίκτυπο και στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, από το οποίο θα εξαιρεθούν τα νοικοκυριά».

Προβληματισμό μας προκάλεσε η ενημέρωση για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στην σεισμόπληκτη Ελασσόνα, σε αγροτικές περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και σε ορισμένες ζώνες της Λάρισας όπου κατοικούν ευάλωτα νοικοκυριά».

Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκλεισε τη δήλωσή του με τη δέσμευση πως «άμεσα θα παρέμβουμε με ερωτήσεις και τροπολογίες στην Βουλή, ώστε να διορθωθούν και να προληφθούν οι συνέπειες αυτές με διορθωτικές παρεμβάσεις, για να περισώσουμε τα κοινωνικά επιδόματα των κατοίκων των ευάλωτων αυτών περιοχών».

Previous ArticleNext Article