Λάρισα

Κόκκαλης σε Πιερακάκη: Απαξιώνετε διαρκώς τα ΕΛΤΑ στο νομό Λάρισας με δυσμενείς επιπτώσεις για εργαζόμενους και πολίτες

Τη «συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση των καταστημάτων ΕΛΤΑ στο νομό Λάρισας, με δυσμενείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους πολίτες» επισημαίνει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση του προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερακάκη.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης ζητά την άμεση στελέχωση των υποκαταστημάτων των ΕΛΓΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές δυσλειτουργίες που εμφανίζονται.

Αναλυτικά τονίζει τα εξής: «Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) απαριθμούν 193 χρόνια συνεχούς παρουσίας , διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε κοινωνικό και εμπορικό επίπεδο, συμβάλλοντας καθοριστικά  όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας αλλά και σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του έργου που επιτελούν διαχρονικά, εφαρμόστηκαν μέτρα διάσωσης του Οργανισμού και διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του, αποφέροντας στα ταμεία των ΕΛΤΑ εισροή 90 εκ. ευρώ εώς και τα μέσα του 2019.

Δυστυχώς όμως, οι πρόσφατες εξελίξεις και ανακοινώσεις υποδηλώνουν μία προσπάθεια υποβάθμισής και απαξίωσης του θεσμού τους, τη συρρίκνωση του οργανισμού με μείωση 2.300 θέσεων εργασίας καθώς και την αναστολή λειτουργίας  220 και πλέον καταστημάτων κυρίως στην Περιφέρεια, υποβαθμίζοντας την ταχυδρομική εξυπηρέτηση, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πλάνο βιωσιμότητας του οργανισμού. Με το ν. 4758/2020 ουσιαστικά προβλέφθηκε η συρρίκνωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, μέσω της μεγάλης μείωσης του προσωπικού, της μη ανανέωσης συμβάσεων εργαζομένων καθώς και της εθελούσιας εξόδου προσωπικού.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στα ΕΛΤΑ της χώρας ,συμμετείχαν  1.968 εργαζόμενοι  (επί  συνόλου 5.615), εκ των οποίων οι 30 (σε σύνολο 95 υπαλλήλων) προέρχονται από την περιοχή  της Λάρισας, με κύριες ειδικότητες αποχώρησης  των διανομέων  και διοικητικών.

Μετά την αποχώρηση του 32% του προσωπικού, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τον αυξημένο όγκο εργασιών που έχει προκύψει όχι μόνο εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού αλλά και ως συνέπεια των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγο της πανδημίας. Η πίεση που ασκείται στους εργαζομένους είναι ασφυκτική  και η  κάλυψη του συνόλου της αλληλογραφίας καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Στο  «πρόγραμμα  μετασχηματισμού» που πρόκειται να εφαρμοστεί , δεν  αναφέρεται όχι μόνο το τι ακριβώς αυτό περιλαμβάνει αλλά ούτε και το αν  τελικά τα ΕΛΤΑ Λάρισας θα ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό.

Δεδομένου ότι από τους συνολικά 30 εργαζόμενους διανομείς της Λάρισας, αποχώρησαν οι 20 και καλούνται πλέον οι 10 εναπομείναντες να διεκπεραιώσουν το συνολικό έργο, η  ετεροχρονισμένη παράδοση της αλληλογραφίας των πολιτών αποτελεί καθημερινό γεγονός, τους  δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις  για τις οποίες  ουδεμία ευθύνη φέρουν.

Επειδή τα  ΕΛΤΑ επιτελούν πλήθος ταχυδρομικών υπηρεσιών, παράλληλα με άλλες

χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, όπως πληρωμές συντάξεων, λογαριασμών κοινής ωφέλειας και πληρωμές προς το Δημόσιο διαδραματίζοντας  κομβικό ρόλο, ιδιαίτερα στην Ελληνική ύπαιθρο.

Επειδή είναι αυξημένος ο κίνδυνος να χαθούν ή να φτάσουν καθυστερημένα στους δικαιούχους λογαριασμοί προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις στους πολίτες .

Επειδή η καθυστέρηση στη διανομή της αλληλογραφίας  δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην ήδη δοκιμαζόμενη λόγω πανδημίας εμπορική κίνηση.

Επειδή  οι ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ είναι απολύτως απαραίτητες για τους κατοίκους, στην πλειοψηφία τους συνταξιούχοι και αγρότες και τυχόν απώλεια τους θα τους επιφέρει τεράστια προβλήματα , ταλαιπωρία, αλλά και επιπρόσθετο κόστος καθώς θα πρέπει να διανύουν σημαντικές αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν.

Επειδή ενώ η πανδημία έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα που έχουν προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης των παρεχόμενων υπηρεσιών των  ΕΛΤΑ με τους  εργαζόμενους να επιτελούν λειτούργημα  προσφέροντας τις υπηρεσίες τους καθημερινά στους πολίτες υπό συνθήκες αφόρητης πίεσης ,η υποστελέχωση και συρρίκνωση της  υπηρεσίας καθιστά αδύνατη την έγκαιρη ανταπόκριση της  στις αυξανόμενες ανάγκες με αποτέλεσμα την απαξίωση και τη διαμόρφωση δυσοίωνων  προβλέψεων  για το  μέλλον  του Οργανισμού.

Επειδή η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ προκαλεί αναστάτωση, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στο σύνολο των εργαζομένων στον Οργανισμό, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες υπερβάλλοντας εαυτόν, αγωνιώντας για το εργασιακό τους μέλλον.

Επειδή είναι αδιαμφισβήτητη η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό.

Επειδή στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των ΕΛΤΑ και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και όχι η συρρίκνωση, υποβάθμιση και απαξίωσή τους.

Επειδή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν έναν Οργανισμό που καλύπτει ένα ευρύ πεδίο παροχής υπηρεσιών με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα συνυφασμένο με την επικοινωνία των πολιτών αλλά και τη διακίνηση αγαθών παρέχοντας τις υπηρεσίες τους αδιαλείπτως για σχεδόν δύο αιώνες, εξυπηρετώντας πολίτες ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας  σε σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ χαμηλό κόστος.

Επειδή η ανάπτυξη της Περιφέρειας δεν μπορεί να επιτευχθεί  χωρίς την ενίσχυση αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών και της εργασίας και η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ αποτελεί μια ακόμη αιτία  υποβάθμισης  της καθημερινότητας των ανθρώπων της Ελληνικής υπαίθρου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να στελεχώσει επαρκώς τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στο Ν. Λάρισας  ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα καθυστέρησης στη διανομή της αλληλογραφίας που προκαλούν σοβαρά προβλήματα και υποβάθμιση στην καθημερινότητα των πολιτών;

Ποια μέτρα προτίθεται να εφαρμόσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι  ελλείψεις και η υπολειτουργία των καταστημάτων της περιοχής ώστε να μπορέσουν να  συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους ρόλο;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξαλειφθεί το άγχος, η αβεβαιότητα και η αγωνία των εργαζομένων για το επαγγελματικό τους μέλλον;»

Previous ArticleNext Article