Λάρισα

Κόκκαλης σε Γεωργαντά: Δώστε άμεσα τις αποζημιώσεις για τον παγετό της άνοιξης του ’21

Να γίνει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων μέσω του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» των πληγέντων καλλιεργητών ροδιάς στην Π.Ε. Λάρισας», ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Π.Ε. Λάρισας με το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού την Άνοιξη του 2021, προκάλεσαν ακαρπία στην καλλιέργεια της ροδιάς καθώς και εκτεταμένη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο της. Η απώλεια ξεπέρασε ακόμη και το 80% της αναμενόμενης ετήσιας παραγωγής γεγονός που επέφερε δραματική μείωση στο εισόδημα των καλλιεργητών.

Στις επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις πληγείσες περιοχές από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε το μεγάλο μέγεθος της ζημίας της παραγωγής και κατά συνέπεια και της απώλειας του εισοδήματος των παραγωγών. Στη συνέχεια ακλούθησαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών.

Με βάση τα ανωτέρω ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2021 από την Κυβέρνηση ότι: «Δύνανται να λάβουν αποζημίωση, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς και

προκαταβολές μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, εντασσόμενες στο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» 15.2.2021 έως 20.4.2021».

Οι καλλιεργητές ροδιάς εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο και δικαιούνται να λάβουν τη σχετική αποζημίωση. Παρόλο όμως που διανύουμε το δεύτερο χρόνο από την πρόκληση της ζημίας της παραγωγής και της επίσημης διαπίστωσης της για ανάγκη

αποζημίωσης των πληγέντων, ουδεμία σχετική ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καλούνται να διαχειριστούν και καλύψουν το υπέρογκο και συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής των καλλιεργειών τους ταυτόχρονα με την σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια του εισοδήματος τους.

Επειδή η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει συνεχή ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν δυσμενώς τη γεωργική παραγωγή.

Επειδή η έλλειψη γεωργικής παραγωγής στερεί το εισόδημα των παραγωγών και αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της καλλιέργειας.

Επειδή το κόστος παραγωγής των προϊόντων για του καλλιεργητές είναι υψηλό και σε πολλές περιπτώσεις απαγορευτικό.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από την ακαρπία προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραμονή τους στην καλλιέργεια.

Επειδή οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα των προβλεπόμενων αποζημιώσεων ώστε προβούν στον απαραίτητο προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής των δικαιούμενων αποζημιώσεων μέσω του Προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» των πληγέντων καλλιεργητών ροδιάς στην Π.Ε. Λάρισας;»

Previous ArticleNext Article