Λάρισα

Κόκκαλης: Καθολική στεγαστική πολιτική το προοδευτικό αντίβαρο στα πρόσκαιρα και επιλεκτικά μέτρα της κυβέρνησης

Να υιοθετηθεί άμεσα μία καθολική στεγαστική πολιτική ως προοδευτικό αντίβαρο στα πρόσκαιρα και επιλεκτικά μέτρα της κυβέρνησης, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, προσθέτοντας επίσης πως «με τα μέτρα αυτά αφενός θα ανακουφιστεί η κοινωνία αφετέρου η καμένη γη που αφήσει πίσω της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα μπορεί να αναδασωθεί».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Στον απόηχο των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, από τις ομιλίες του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα, πρέπει οι δημοκρατικοί προοδευτικοί πολίτες, η κοινωνία που στενάζει από την ακρίβεια και τις νεοφιλεύθερες κυβερνητικές επιλογές, να κρατήσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι η νέα προοδευτική Διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι η μόνη που μπορεί πολιτικά και ιδεολογικά να πραγματοποιήσει την «κάθαρση» της κοινωνίας από τις πιο νεοφιλελέυθερες πολιτικές επιλογές, που αφήρμοσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρυπτόμενη πίσω από την πανδημία, τον δήθεν εισαγόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην γείτονα Ουκρανία.

Η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής κάνει την πλειοψηφία της κοινωνίας, την πλειοψηφία των νοικοκυριών, την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ασφυκτιά και να χρειάζεται ρηξικέλευθες λύσεις για να αντέξει και να επιβιώσει. Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και των καυσίμων, που έχουν απογειώσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, έρχεται ως επιβαρυντικός παράγοντας στα ήδη συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από την μακρά και παρατεταμένη περίοδο της αναστολής λειτουργίας τους και αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων. Αλλά συγχρόνως έρχεται ως επιβαρυντικός παράγοντας στις αναμφισβήτητες αντικοινωνικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες και επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως λ.χ με το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, με τον πτωχευτικό νόμο, που οδηγεί νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση..κλπ.

Εξαιτίας όλων αυτών, την παρούσα περίοδο, το λειτουργικό κόστος σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το κόστος του ενοικίου για μία επιχείρηση και για μια οικία, καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις και ανήμπορες τις οικογένειες να ανταποκριθούν στους δυσθεώρητους λογαριασμούς «κοινής ωφέλειας». Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και η εξασφάλιση όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης των νοικοκυριών, πρέπει να αποτελέσει τον βασικό και θεμελιώδη γνώμονα της νέας προοδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Μόνο η νέα προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει βαθειά και καινοτόμο κοινωνική στεγαστική πολιτική, ως αντίβαρο στους αντιδημοκρατικούς νόμους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έδειξε και απέδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να ασκήσει στεγαστική πολιτική, παρά μόνο για επικοινωνιακούς λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, εξαγγέλλει ενίοτε μέτρα με ημερομηνία λήξεως, όπως επί παραδείγματι, η θέσπιση ειδικής διάταξης που θα ορίζει ανώτατο όριο – πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων από την 1/1/22 έως 31-12-2022. Και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες δήλωσε, ότι κάνει την υπέρβαση, διότι το μέτρο αυτό και τα μέτρα παρέμβασης του κράτους προς προστασία των κοινωνικών ομάδων, που πλήττονται, βρίσκονται εκτός της πολιτικής της αυτορρύθμισης της αγοράς. Το «πάγωμα» των αυξήσεων, που δεν φρόντισε καν η Κυβέρνηση να επεκτείνει και τις οικιστικές μισθώσεις, δεν θα είναι ικανό, ώστε να δημιουργήσει το αντίβαρο στην αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής.

Πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση, να θεσπίσει το  ανώτατο όριο στην αύξηση των ενοικίων και για τις οικιστικές μισθώσεις, και ακολούθως, να επεκταθούν τα μέτρα κρατικής παρέμβασης, όπως η θέσπιση της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος υπέρ των μισθωτών- για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ταυτόχρονη κάλυψη του ποσού της μείωσης από την Κυβέρνηση, γεγονός που εξάλλου έγινε και στην περίοδο της πανδημικής κρίσης. Να θεσπίσει την απαγόρευση καταγγελίας όλων των μισθώσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για οφειλόμενα μισθώματα που δημιουργούνται κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Και βεβαίως να θεσπιστεί άμεσα με νομοθετική παρέμβαση η απαγόρευση προς τους παρόχους ενέργειας, διακοπής των παροχών, εξαιτίας οφειλών που αφορούν στην μη καταβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, γεγονός άλλωστε που ήδη δικαστικές αποφάσεις έχουν υιοθετήσει.

Με τα μέτρα αυτά αφενός θα ανακουφιστεί η κοινωνία αφετέρου η καμένη γη που αφήσει πίσω της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα μπορεί να αναδασωθεί».

Previous ArticleNext Article