Λάρισα

Κόκκαλης: Χωρίς προσαυξήσεις και με ρύθμιση οι οφειλές προς δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα

Ρύθμιση και καταβολή του συνόλου των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους  τους και τα νομικά τους πρόσωπα, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σύμφωνα με τις προβλεπόμενες  ευνοϊκές  ρυθμίσεις, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφουγκραζόμενη και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των πολιτών, προέβη στη λήψη μέτρων για την διευκόλυνση και ανακούφιση των δημοτών οφειλετών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, μέσω της θέσπισης του Νόμου 4611/2019 «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, Συνταξιοδοτικές Ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις», (ΦΕΚ Α’ 73/17.05.2019 και Α’ 75/22-05-2019).

Στο  άρθρο 110 αναφέρεται: «Οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως 29.11.2019, μπορεί, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους ως τέλους ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),

β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),

γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),

δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),

ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)»

Σήμερα, μετά τα δύο χρόνια πανδημίας που έχουμε διανύσει, η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι σκληρή καθώς έχουν αλλάξει για πάντα κανόνες και δεδομένα που γνωρίζαμε και ακολουθούσαμε πριν την εμφάνιση της.

Οι δυσμενείς επιπτώσεις και συνέπειες είναι εμφανείς σε όλους του τομείς της ζωής των πολιτών με την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας να είναι πιο δύσκολη από ποτέ.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον, καθιστά δυσχερή και αδύνατη την πληρωμή του συνόλου των οφειλών τους ακόμα και προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς δεν προβλέπεται γι’ αυτούς η δυνατότητα χρήσης κάποιας ευνοϊκής ρύθμισης αποπληρωμής τόσο των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και της απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής , ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν .

Επειδή η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνά για την στήριξη των πολιτών οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική κατάσταση ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν είναι οι ίδιοι  υπαίτιοι.

Επειδή  η Πολιτεία πρέπει να λαμβάνει μέτρα που διευκολύνουν και ενισχύουν την καταβολή και αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών της τους προς αυτή.

Επειδή οι προσαυξήσεις αυξάνουν δραματικά το ήδη δυσβάσταχτο οφειλόμενο  ποσό δημιουργώντας αδυναμία αποπληρωμής τους από τους πολίτες.

Επειδή η υπαγωγή οφειλετών στις διατάξεις του Ν. 4611/2019(ΦΕΚ Α’ 73/17.05.2019 και Α’ 75/22-05-2019) προσφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα καθιστώντας εφικτή την δυνατότητα  αποπληρωμής τους από τους  πολίτες παρέχοντας τους ταυτόχρονα και τη δυνατότητα  απαλλαγής των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν σε εφαρμογή και παράταση των προβλεπόμενων  ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4611/2019 σχετικά με τη ρύθμιση και καταβολή του συνόλου των οφειλών των  πολιτών προς τους Δήμους  τους και τα νομικά τους πρόσωπα,  με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής;»

Previous ArticleNext Article