Λάρισα

Κλείνουν τους δρόμους το απόγευμα οι αγρότες – Δείτε σε ποια σημεία

Σε υλοποίηση των όσων ανακοίνωσαν χθες μετά την πανελλαδική διάσκεψη στην Νίκαια της Λάρισας θα προχωρήσουν σήμερα οι αγρότες σε διάφορα σημεία της επικράτειας περιμένοντας τις απαντήσεις από την κυβέρνηση για αιτήματά τους ενώ παράλληλα σχεδιάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν κλείνει το παράθυρο του διαλόγου, περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν οι κινητοποιήσεις αλλά παράλληλα διαμηνύει πως ο όποιος διάλογος μπορεί να γίνει μόνο με ανοιχτούς δρόμους.

Στο πνεύμα αυτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους.

«Όσο η οικονομία της χώρας βελτιώνεται, άλλο τόσο εξορθολογίζουμε ζητήματα που είναι στρεβλά. Δεν τελειώσαμε, είμαστε σε διαρκή πορεία» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Τα σημερινά μπλόκα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μπλόκο των αγροτών θα γίνει στη 1 μετά το μεσημέρι από αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας που θα κλείσουν δρόμους για μισή ώρα στα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα.

Δύο ώρες αργότερα, στις 3 μετά το μεσημέρι, οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική οδο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσει στις 5 το απόγευμα η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας οι οποίοι σχεδιάζουν να κλείσουν τους δρόμους στα μπλόκα σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου) καθώς επίσης και στα τελωνεία για τα μεγάλα οχήματα που κάνουν εισαγωγές τροφίμων.

Στις 6 το απόγευμα, τέλος, και μέχρι τις 8 το βράδυ θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό δρόμων οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά.

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και να δίνουν ραντεβού στην Αθήνα,και δεν θέλει να προβεί σε βιαστικές κινήσεις. Καταγράφοντας τα αιτήματα που περιέγραψαν χθες οι αγρότες, μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού των μπλόκων, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε και επί των επτά σημείων με ενέργειες που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η μείωση 10% για το αγροτικό ρεύμα, η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, οι αλλαγές σε φορολογία και ασφαλιστικό, αλλά και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που υπερέβησαν το 1 δις, ξεπερνώντας τις εισφορές των παραγωγών.

protothema.gr

Previous ArticleNext Article