Λάρισα

Κίνητρα για τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας ζητά ο Κόκκαλης από τον Λιβανό

Να δοθούν κίνητρα ώστε να ανανεωθεί δημογραφικά ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ρωτά συγκεκριμένα ποια είναι η πολιτική βούληση και η στρατηγική του υπουργείου για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα, αλλά και με ποια εργαλεία θα επιτευχθεί.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Ο πρωτογενής τομέας στην χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά κρίσιμη περίοδο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κρίσιμες και στρατηγικές, ενόψει, αφενός της νέας ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, αφετέρου της μεταβατικής περιόδου 2021-2022. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το ΤΑΑ το οποίο προβλέπει ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Το έτος 2016 στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών εντάχθηκε διπλάσιος αριθμός απ’ τον αρχικό προγραμματισμό, σαφέστατη ένδειξη της –τότε- πολιτικής βούλησης να στηριχθούν οι νέοι αγρότες. Λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων δεν ήταν δυνατή και η παροχή κινήτρων (φορολογικών, ασφαλιστικών).

Είναι επιβεβλημένη συνεπώς η χάραξη στρατηγικής γενικότερης, η οποία να μην εξαντλείται μόνο σε ένα πρόγραμμα Νέων Αγροτών, αλλά να συνοδεύεται και με παροχή κινήτρων στους νέους ώστε να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην ύπαιθρο.

Επιπλέον στα ήδη ανακοινωθέντα προγράμματα, όπως π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, εμφιλοχώρησαν αδικίες εις βάρος των Νέων Αγροτών, οι οποίοι είναι επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τους νέους – επιλαχόντες- αγρότες στο πρόγραμμα: Σχέδια Βελτίωσης;
2) Ποια είναι η πολιτική βούληση και η στρατηγική του ΥΠΑΑΤ για την δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και με ποια εργαλεία θα επιτευχθεί;»

Previous ArticleNext Article