Λάρισα

Κέλλας: ΣΤΟΠ στην αναγκαστική απαλλοτρίωση για φωτοβολταϊκά

Στο αίτημα του Χρήστου Κέλλα για κατάργηση του ποσοστού αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδου εγκατάστασης ανταποκρίθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας τη μείωση του ποσοστού απαλλοτρίωσης  από 20% σε 2%, αμέσως μετά την ομιλία του Λαρισαίου πολιτικού στην Ολομέλεια της Βουλής επί πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Χρήστος Κέλλας, από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, υπέμνησε στον Κώστα Σκρέκα και στον παριστάμενο υφυπουργό, Γιώργο Αμυρά, πως η ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, υπογραμμίζοντας:

«Η έννοια του δημοσίου συμφέροντος δεν δύναται να ταυτίζεται με τα ιδιωτικά κέρδη. Το γεγονός ότι η διάταξη απαλλοτρίωσης στο 100% ψηφίστηκε το 2001 και ίσχυε μέχρι τα μέσα του 2022, που η κυβέρνησή μας μείωσε το ποσοστό στο 20%, δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης. Γιατί η ΝΔ είναι το μεγάλο λαϊκό κόμμα, που προστατεύει έμπρακτα τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης, των αγροτών και των αδύναμων.

Είναι απαραίτητο να μηδενίσουμε τον κίνδυνο απαλλοτρίωσης ιδιωτικών χωραφιών και περιουσιών του κόσμου. Η εθνική και ευρωπαϊκή έννομη τάξη προστατεύουν την ατομική ιδιοκτησία και προβλέπουν απαλλοτριώσεις με αποζημιώσεις μόνο για λόγους δημόσιας ωφέλειας. Δημόσιας, όχι ιδιωτικής!

Σας παρακαλώ να μεριμνήστε για την τροποποίηση του άρθρου!».

Διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου του νερού

Ο Χρήστος Κέλλας εξασφάλισε, ακόμη, τη διαβεβαίωση του Κώστα Σκρέκα, για τον δημόσιο έλεγχο του νερού. Αμέσως μετά την ομιλία του αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, ο υπουργός ανακοίνωσε πως εισάγεται βελτιωτική διάταξη, σε σχέση με την αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ για τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης, όπου θα αναφέρονται σαφώς μόνο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, αναφερόμενος στο μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά την υδατική πολιτική, επισήμανε πως «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς – μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις», ζητώντας απ’ τον κ. Σκρέκα να δώσει διευκρινίσεις επί διατάξεων για την ανάθεση της εποπτείας του νερού στη μέχρι πρότινος ΡΑΕ. Ειδικότερα, τόνισε:

«Χαίρομαι και συμφωνώ απόλυτα, με αυτό που είπατε, στη συνάντησή σας με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΔΕΥΑ, ότι “το νερό θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο”. Πρέπει, όμως, ορισμένες διατάξεις να βελτιωθούν, ώστε να μην αφήνουν υποψίες.

Για τις συμβάσεις παραχώρησης, εννοείτε αυτές που έχουν συνάψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ; Εάν πρόκειται για αυτές, ξεκαθαρίστε το, κύριε υπουργέ!

Όπως και οι συγχωνεύσεις και οι συνενώσεις, που αναφέρονται στο άρθρο 12, θα πρέπει να αφορούν τις ίδιες τις ΔΕΥΑ μεταξύ τους και μόνο αν οι ίδιες το αποφασίσουν και το εγκρίνουν. Οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές, και λειτουργούν με την ευθύνη του εκάστοτε δήμου. Επομένως, θέμα ανταγωνιστικότητας μεταξύ τους δεν υφίσταται. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει!».

Προχωρούν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ο Χρήστος Κέλλας υπενθύμισε στον υπουργό τη δέσμευση απέναντί του στην Επιτροπή Παραγωγής Εμπορίου, προκειμένου να δοθεί στους αγρότες όλος ο διαθέσιμος χώρος του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και να δημιουργήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά [έως 100 kw ανά αγροτική παροχή (πομόνα) για συμψηφιζόμενη αυτοπαραγωγή (Net Metering)], μειώνοντας το κόστος παραγωγής μέσω του συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Πληρωμή δασικών συνεταιρισμών

Ο Λαρισαίος πολιτικός έκλεισε την ομιλία του, ευχαριστώντας τους υπουργούς για την πληρωμή των δασικών συνεταιρισμών, που συμμετείχαν ενεργά στην κατάσβεση πυρκαγιών και στην υλοποίηση αναγκαίων προστατευτικών έργων στην Εύβοια. Ιδιαίτερα, επισήμανε πως πρέπει να πληρωθούν οι δασικοί συνεταιρισμοί που συμμετείχαν στη 2η φάση των εργασιών, όπως ο ΔΑΣΕ Καλλιπεύκης «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ». Ο κ. Αμυράς απάντησε πως ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός περιλαμβάνεται στους δικαιούχους.

Δείτε την ομιλία, εδώ: https://youtu.be/ehQlJ6n3qHo

 

Previous ArticleNext Article