Λάρισα

Κέλλας στον ΕΛΓΑ: «Τρίμηνη παράταση στην εξόφληση των ασφαλίστρων του 2023»

«Μετά από καταιγισμό τηλεφωνημάτων, που εκφράζουν την δικαιολογημένη και έντονη αγωνία των παραγωγών μας, επισκέφτηκα τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τον οποίο, άλλωστε, βρισκόμασταν όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεχή επικοινωνία και του ζήτησα να δοθεί τρίμηνη παράταση στην εξόφληση των ασφαλίστρων του 2023, τουλάχιστον για το νομό Λάρισας και τη Θεσσαλία. Είχε προηγηθεί επικοινωνία μου με τον αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Θάνο Πετραλιά».

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ,  κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε την απόγνωση των παραγωγών της Θεσσαλίας, μετά από τις καταστροφές της πρόσφατης θεομηνίας του Daniel και τη σημαντική οικονομική δυσπραγία, που τους έχουν αυτές προκαλέσει. Επεσήμανε ότι η τρίμηνη παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των ασφαλίστρων έτους 2023, που έληγε στις 31 Μαρτίου 2024, είναι επιβεβλημένη, καθώς:

  • Λόγω των εκτεταμένων ζημιών δεν υπήρξαν παραγωγές, αλλά και ακόμα στις περιπτώσεις που ήταν εφικτή η συγκομιδή, αυτή καταστράφηκε από τις πλημμύρες στις αποθήκες των αγροτών.
  • Η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα και καταβάλλεται προσπάθεια να καταβληθεί μέχρι τέλος Απριλίου.
  • Τα οικολογικά σχήματα (πρώην βιολογικά), των οποίων η πληρωμή γινόταν πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται να πληρωθούν τέλος Μαΐου με Ιούνιο.

Επιπλέον, ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος, με τους αγρότες να έχουν αυξημένα έξοδα και μηδέν έσοδα.

Ο κ. Λυκουρέντζος άκουσε με προσοχή τα όσα ελέχθησαν, συμφωνώντας με τον κ. Κέλλα ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί με κάθε δυνατό τρόπο, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία που ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από άμεση ρευστότητα.

Ενημέρωσε, ακόμα, τον Λαρισαίο πολιτικό ότι από σήμερα υλοποιούνται πληρωμές του ΕΛΓΑ στους αγρότες και του ν. Λάρισας, ύψους 11.469.000 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούν τις ζημιές, που προκλήθηκαν από την παγωνιά το 2023 και θα ακολουθήσει νέα μεγάλη πληρωμή του ΕΛΓΑ πριν το Πάσχα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Λυκουρέντζο, τόσο για την αγαστή συνεργασία τους, όσο και για το ότι «βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό των αγροτών, «σκύβοντας» πάνω στα προβλήματά τους».

Τέλος, οι δυο άνδρες δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων των παραγωγών και την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Previous ArticleNext Article