Λάρισα

Κέλλας: «Στόχος μας η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»

«Μέσω του νομοσχεδίου προάγεται η καλή λειτουργία της αγοράς, στηρίζονται η εργασία και η επιχειρηματικότητα και ενισχύονται η έρευνα και η καινοτομία.

Πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η σύσταση ενός ενοποιημένου και ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού, της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), η οποία θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα αντιμετωπίζει το παράνομο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών σε όλες τις εκφάνσεις του, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και προστατεύοντας τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.»

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προσθέτοντας:

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ΔΙΜΕΑ θα διενεργεί ελέγχους, συγκροτώντας μικτά ελεγκτικά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν το ΣΔΟΕ, η Δημοτική Αστυνομία, υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι Διευθύνσεις Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας, ενώ θα συνεργάζεται και θα αλληλεπιδρά σε διαρκή βάση, τόσο με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όσο και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Προσθέτως, η ΔΙΜΕΑ θα επιβάλλει πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των παραποιημένων τεμαχίων και το ποσοστό υπέρβασης των οριζόμενων ορίων, που ξεκινούν από 500 και φτάνουν έως και τα 100.000 ευρώ».

Διατάξεις για τη γεωργική γη και τις υπαίθριες αγορές

Περαιτέρω, ο Λαρισαίος πολιτικός ανέδειξε διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και τις υπαίθριες αγορές, σημειώνοντας:

«Ειδικά για τη γεωργική γη, εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), προβλέπεται η δόμηση γεωργικών αποθηκών για την υποστήριξη των καλλιεργειών κατ’ εξαίρεση για 20 έτη, εφόσον ασκούνται ήδη επί πενταετία δραστηριότητες αποθήκευσης. Πρόκειται για ρυθμίσεις, που θα στηρίξουν πολλούς απ’ τους αγρότες μας και θα τους απαλλάξουν από αχρείαστο φόρτο εργασίας και άσκοπες δαπάνες.

Με τη ρύθμιση για το υπαίθριο εμπόριο, οι επαγγελματίες θα είναι πιο προστατευμένοι, αφού όλα τα έγγραφά τους θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά, ώστε να διασφαλίζεται από τις αρχές η καλύτερη λειτουργία των αγορών».

Θετική ρύθμιση για τεχνικά επαγγέλματα

Επιπλέον, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, έδωσε έμφαση στις ρυθμίσεις για τη στήριξη τεχνικών επαγγελμάτων, αναφέροντας:

«Οι ασκούντες επαγγελματικές δραστηριότητες υδραυλικών εγκαταστάσεων, χειρισμό μηχανημάτων έργου, εγκαταστάσεων υγρών και αέριων καυσίμων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και ηλεκτροσυγκολλήσεων – οξυγονοκολλήσεων, ψυκτικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων επλήγησαν τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της κρίσης και της “πτώσης” της οικοδομής.

Για τον λόγο αυτό, στο νομοσχέδιο προβλέπονται, για τους μισθωτούς, η μείωση τεκμηρίωσης εργασίας για δύο έτη αντί για τρία, εντός οκταετίας, ενώ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων καλής εκτέλεσης, που τεκμηριώνουν μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον ίσο με το 40% αντί 60% του μέσου ετήσιου ατομικού διαθέσιμου εισοδήματος. Συν τοις άλλοις, απλοποιείται η διαδικασία για την απόκτηση άδειας χειριστή μηχανήματος έργου».

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας εστίασε σε άρθρα που αφορούν στην αλληλεπίδραση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα και την καινοτομία, ενώ, στη συνέχεια, έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Δείτε την ομιλία εδώ: https://youtu.be/1mKTu6Ow6hQ

Previous ArticleNext Article