Λάρισα

Κέλλας στη Βουλή: Υγιή ΜΜΕ για αξιόπιστη ενημέρωση

«Η δημοσιογραφία αποτελεί πρώτιστα λειτούργημα και δευτερευόντως επάγγελμα, καθώς η ενημέρωση προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), που συνιστά έναν από τους πλέον αρμόδιους εκπροσώπους του χώρου της ενημέρωσης, έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις, τις οποίες σας ζητώ να λάβετε υπόψη.»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον υφυπουργώ παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κατά την ομιλία του, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δημοσιότητας και της διαφάνειας στον τύπο, προσθέτοντας:

«Το νομοσχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τις ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, που εκδίδονται σε περιφερειακές ενότητες έως 200.000 κατοίκους, να απασχολούν τουλάχιστον 2 δημοσιογράφους και σε άνω των 200.000 κατοίκων τουλάχιστον 3 και 1 τουλάχιστον εργαζόμενο άλλης ειδικότητας. Στους δημοσιογράφουςδύναται να προσμετράται κι ο ιδιοκτήτης, εφόσον έχει δημοσιογραφική ιδιότητα.

Οι ανάγκες έκδοσης μιας περιφερειακής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, είναι εν τοις πράγμασι αδύνατον να καλύπτονται από 2 και 3 εργαζόμενους. Πέραν της ποσόστωσης της περιφερειακής ύλης και των πολλαπλών θεματικών ενοτήτων, που καλύπτονται από αντίστοιχους συντάκτες, οι εφημερίδες χρειάζονται γραφίστες, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, που δεν προβλέπονται πουθενά.

Ως εκ τούτου, με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις – και το απεύχομαι να συμβεί – είναι πιθανό να εμφανιστούν έντυπα αμφίβολης αξιοπιστίας, τα οποία θα εκδίδονται υπό δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Αντιπαρέρχομαι την πρόταση που ακούστηκε από συναδέλφους της αντιπολίτευσης για πλήρη απελευθέρωση του αριθμού των εργαζομένων και σας ζητώ, κύριε υπουργέ, να ξαναδείτε το θέμα».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφερόμενος στο πλαίσιο οργάνωσης του ηλεκτρονικού τύπου, σημείωσε:

«Με διευθύνσεις, ΑΦΜ και λοιπά στοιχεία των διαχειριστών και των διευθυντών, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τύπου θα εγγράφονται στο αντίστοιχο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, λαμβάνοντας πιστοποίηση από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας.

Με το νέο πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη όλων εκείνων που υπηρετούν την ενημέρωση καλύπτοντας γεγονότα, αλλά και για την απομόνωση όσων χρησιμοποιούν τη σφαίρα του διαδικτύου για να παραπλανούν την κοινή γνώμη και να εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, δημιουργώντας από το σπίτι του ένα ιστολόγιο, να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, να διασπείρει πανικό και να καλλιεργεί φανατισμό και μίσος στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, εστιάζοντας, στις ρυθμίσεις για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, απαντώντας σε σχόλιο της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασίας Γκαρά, περί του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, επισήμανε:

«Η παρωδία, που στήθηκε τότε στη Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης, δεν αντιπροσωπεύει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ιδίως μετά την ενημέρωση που παρέσχε ο κ. Καλογρίτσαςστη Βουλή, σε σχέση με το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα στη συνείδηση του κόσμου.

Άλλο βιωσιμότητα κι άλλο χειραγώγηση των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, όπως σε κάθε κλάδο της οικονομίας, θέτοντας κανόνες και παρεμβαίνοντας όπου και όσο χρειάζεται, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα και να εξασφαλίζεται η ποιότητα της δημοκρατίας».

Δείτε το βίντεο, εδώ: https://youtu.be/3arLySQwJfI

 

Previous ArticleNext Article