Λάρισα

Κέλλας στη Βουλή: Αναδιοργάνωση ΠΦΥ και προσωπικός ιατρός

«Ο νέος θεσμός του προσωπικού ιατρού συνιστά τομή για τη δημόσια υγεία και θα “θωρακίσει” την υγεία του πληθυσμού, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό των βαθμίδων υγείας.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, εστιάζοντας στις διατάξεις για τον προσωπικό ιατρό, κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους» του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), προσθέτοντας:

«Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν προσωπικό ιατρό απ’ τους υπηρετούντες στην ΠΦΥ, τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες συναδέλφους, οι οποίοι θα παρέχουν ιατρική φροντίδα, θα διαχειρίζονται χρόνια νοσήματα και θα καθοδηγούν τους ασθενείς μέσα στο Σύστημα Υγείας σε εξετάσεις, εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία αναφοράς.

Με τον τρόπο αυτό, θα προαχθούν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων και, ασφαλώς, θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφού θα παραπέμπονται σε αυτά μόνο τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης. Θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ εκείνων των συμπολιτών μας, που είτε δεν πάνε στον γιατρό μέχρι να εξαντληθούν είτε καταφεύγουν στα νοσοκομεία με το παραμικρό.

Προς την κατεύθυνση αυτή, το νομοσχέδιο προβλέπει πως μπορούν να ορίζονται ως προσωπικοί ιατροί όχι μόνο οι έχοντες ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας αλλά συνάδελφοι κι άλλων ειδικοτήτων (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι) που περιθάλπουν πάσχοντες και χρόνιους ασθενείς καθώς και παιδίατροι».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναλύοντας τις ρυθμίσεις για την ΠΦΥ, τόνισε:

«Οι δομές ΠΦΥ οργανώνονται αποτελεσματικότερα και καθορίζεται η στελέχωσή τους.  Δίνεται προτεραιότητα στην πρόσληψη κρίσιμων ειδικοτήτων και προβλέπεται η στελέχωση των μονάδων από γενικούς ιατρούς, παθολόγους, καρδιολόγους, ορθοπεδικούς και παιδιάτρους.

Καθορίζεται η αυτοτελής οργάνωση των Κέντρων Υγείας και διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο και αποκεντρωμένο σύστημα επιπέδου διεύθυνσης των οικείων ΥΠΕ. Γίνεται προσαρμογή του ρόλου και του έργου των ΤΟΜΥ σε σχέση με τον θεσμό του προσωπικού ιατρού και ορίζεται η διοικητική και οργανική υπαγωγή τους στα Κέντρα Υγείας.

Η νέα διάρθρωση της ΠΦΥ είναι ένα σύγχρονο σύστημα υγείας, που ευνοεί τις συνέργειες και έχει στο επίκεντρό την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ο Χρήστος Κέλλας αναφέρθηκε στα σημεία του νομοσχεδίου, που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την κατ’ οίκον νοσηλεία και τα απογευματινά χειρουργεία, υπογραμμίζοντας:

«Όλοι μας θέλουμε οι ιδιώτες πάροχοι, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, να παρέχουν στους ασφαλισμένους πιο ποιοτικές υπηρεσίες και να ελέγχεται το κόστος τους. Γι’ αυτό, καθιερώνεται έλεγχος των παροχών σε πραγματικό χρόνο (real time) καθώς και αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας για την εφαρμογή εκπτώσεων (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας, που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων, στα οποία θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση χειρουργείων τις απογευματινές ώρες, που θα μειώσει τη λίστα αναμονής των ασθενών».

Ο Λαρισαίος ιατρός επισήμανε, τέλος, πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ενισχύει τη δημόσια υγεία και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να το υπερψηφίσει και να μην αντιφάσκει, σημειώνοντας:

«Απορώ με τη στάση σας συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, που επί 3 χρόνια μιλούσατε για έλλειψη ΠΦΥ, αλλά, τώρα, που ήρθε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, δηλώνετε ότι δεν θα το ψηφίσετε, επειδή εσείς αποτύχατε με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού», κατέληξε ο κ. Κέλλας.

Δείτε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/CtscTthNyxo

Previous ArticleNext Article