Ελασσόνα

Κέλλας: Πλήγμα για τους κτηνοτρόφους η δημιουργία φωτοβολταικού σταθμού στην Αετοράχη

Να επανεξεταστεί το σχέδιο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 36 MW σε έκταση περίπου 1.100 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αετοράχης και του Στεφανόβουνου Ελασσόνας, ζητά από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κκ. Σπήλιο Λιβανό, Κώστα Σκρέκα και Λίνα Μενδώνη, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατέθεσε αναφορά καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν και να αξιολογήσουν τα στοιχεία που παρατίθενται σε σχετική επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Αετοράχης του Δήμου Ελασσόνας, τα οποία υποστηρίζουν πως η υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου γίνεται χωρίς ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτική χωροθέτησης και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους τοπικούς πληθυσμούς, τη βιοποικιλότητα, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον.

Ο κ. Κέλλας, εστιάζει κυρίως στις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς όπως σημειώνεται και στην επιστολή, “εκμηδενίζονται οι εκτάσεις βόσκησης για τις εντόπιες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις,  οδηγώντας τους κτηνοτρόφους σε επαγγελματικό αδιέξοδο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος οριστικής απώλειας κεφαλαίων που δαπανήθηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν για την υλικοτεχνική αναβάθμιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς στην εν λόγω περιοχή δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που παράγουν την πρώτη ύλη για τη φημισμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη φέτα Π.Ο.Π. Ελασσόνας”.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αετοράχης, επισημαίνουν ακόμη, μια σειρά σοβαρών ζητημάτων, όπως:

  • Η αναίρεση των πράξεων διανομής της εν λόγω έκτασης στους κατοίκους.
  • Η καταστροφή της αισθητικής του τοπίου.
  • Η αδυναμία δημιουργίας δασικών δρόμων και πρόσβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
  • Ο κίνδυνος αύξησης των πλημμυρών και η αλλαγή μορφολογικών και τοπογραφικών εργασιών.
  • Η κατάληψη μέρους δασικής έκτασης και η καταστροφή εκατοντάδων αυτοφυών δέντρων.
  • Ο περιορισμός πρόσβασης στα δύο σπήλαια της περιοχής.
  • Η αποκοπή της πρόσβασης στο πευκοδάσος και σε ορεινά μονοπάτια προς την κορυφή αλλά και τις παρυφές του βουνού.

 

Previous ArticleNext Article