Λάρισα

Κέλλας με Βορίδη: Ενίσχυση της δημοκρατίας και της κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της δημοκρατίας και της κυβερνησιμότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και διατάξεις για τη θωράκιση του πολιτεύματος, συζήτησαν ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την ανταπόκρισή του στο αίτημα άρσης του κωλύματος εκλογιμότητας των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, το οποίο είχε θέσει σε συνάντησή τους στο υπουργείο Εσωτερικών, στις αρχές του έτους. Όπως, τόνισε, χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι, με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας μέχρι τον βαθμό υπαστυνόμου Α΄ θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές, όπως και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, μέχρι τους βαθμούς του υποπυραγού και του ανθυπολοιάρχου, αντιστοίχως, συμβάλλει στη λειτουργικότητα των δήμων, καθώς πολλοί αιρετοί προέρχονται απ’ τα σώματα ασφαλείας. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σημείωσε, αποτελεί θετική εξέλιξη για το ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο είχε εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης του ν. 4804/2021, την οποία ο Χρήστος Κέλλας έθεσε, ακολούθως, στον κ. Βορίδη.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ μετέφερε στον υπουργό Εσωτερικών αίτημα του αυτοδιοικητικού κόσμου για αύξηση των μελών των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, ζήτησε τα συμβούλια, που αποτελούνται από 3 και 5 μέλη, να διευρυνθούν, αντιστοίχως, σε 5μελή και 7μελή, με τον κ. Βορίδη να απαντά ότι το ενδεχόμενο αυτό θα εξεταστεί στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Ο Χρήστος Κέλλας χαιρέτισε τη ρύθμιση του νομοσχεδίου για τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων, που ενισχύει τη δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα, σημείωσε πως, τόσο στις κοινότητες με πληθυσμό έως 200 κατοίκους, όσο και σε εκείνες που διαβιούν από 201 έως 2000 κάτοικοι, πρόεδρος θα εκλέγεται ο πλειοψηφήσας σε σταυρούς ανεξάρτητα του συνδυασμού που επικρατεί σε επίπεδο δήμου.

Ο Λαρισαίος βουλευτής, ως διατελέσας αντιδήμαρχος διοίκησης και οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων, επιδοκίμασε τις ρυθμίσεις του άρθρου 46, με τις οποίες αίρονται λειτουργικά αδιέξοδα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως, με την οριζόμενη διασφάλιση απαρτίας στη λήψη αποφάσεων των συμβουλίων, η διοίκηση των ΟΤΑ καθίσταται πιο αποτελεσματική, όπως προβλέπεται, άλλωστε, από τον ν. 5013/2023 (Α’ 12) και σε συμμόρφωση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2377/2022), δια των οποίων ανατέθηκαν εκ νέου στις οικονομικές επιτροπές των δήμων και των περιφερειών πλήθος κρίσιμων αρμοδιοτήτων. Επίσης, επαίνεσε την πρόβλεψη του άρθρου 36, για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία σε καταστήματα ψηφοφορίας, όπου τα εκλογικά τμήματα δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο, προκειμένου να ασκείται απρόσκοπτα το δικαίωμα του εκλέγειν από άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.

Οι Χρήστος Κέλλας και Μάκης Βορίδης αντάλλαξαν ευχές για «καλή Ανάσταση» και συμφώνησαν να είναι σε επικοινωνία και επαφή ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Previous ArticleNext Article