Λάρισα

Κέλλας με Σαρακατσάνους Ελλάδας και Βουλγαρίας στο υπουργείο Εξωτερικών

Συνάντηση για την απόδοση ιθαγένειας στους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και την ένταξή τους σε προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέα Κατσανιώτη, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Λαρισαίος πολιτικός μαζί με τον κ. Κατσανιώτη, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Γεώργιο Μουτσιάνα, τον ειδικό γραμματέα, Απόστολο Κατσιούλα, το μέλος ΔΣ και υπεύθυνο Ανταμώματος Περτουλίου, Δημήτριο Γαλλή, τον Ταμία, Παναγιώτη Μπάρμπα,και το μέλος της επιστημονικής επιτροπής, Αχιλλέα Τιμπλαλέξη, υποδέχθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας, που αποτελείτο από τον πρόεδρο Νίκο Κίτσιο, την αντιπρόεδρο και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Βουλγαρίας, Μαρία Μπέλοβα, και το μέλος του ΔΣ, Βαγγέλη Γεωργίου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας, δεδομένου ότι οι πρόγονοι των συγκεκριμένων συμπατριωτών μας «εγκλωβίστηκαν» στη συγκεκριμένη χώρα με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη χάραξη συνόρων των εθνικών κρατών των Βαλκανίων. Από την πλευρά των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας, σημειώθηκε ότι η δυνατότητα αφοράόσους εκ των 15.000 ομογενών ενδιαφέρονται να διασυνδεθούν με το ελληνικό κράτος. Παρά την – κοινή – ευρωπαϊκή ιθαγένεια, που έχουν οι πολίτες των κρατώνμελών της ΕΕ,ξεκαθαρίστηκε ότι η επιθυμία των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας εδράζεταιστο συνειδησιακό, ιστορικό και συναισθηματικό υπόβαθρο της ελληνικής καταγωγής τους,της οποίας η περιβολή με τον νομικό δεσμό της ελληνικής ιθαγένειας συνιστά φυσική και δίκαιη εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, σημειώθηκε πως η νέα γενιά των Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, χάρη και στη βιωματική κατασκήνωση στη Χαλκιδική, που φιλοξενεί παιδιά ομογενών από τη γειτονική χώρα και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Ο Χρήστος Κέλλας, στηρίζοντας τις προτάσεις των δύο Ομοσπονδιών, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή η υλοποίησή τους, εφόσον υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσεότι το υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει τις δυνατότητες χορήγησης ιθαγένειας στους Σαρακατσαναίους της Βουλγαρίας σε συνεργασία με τις αρχές της συγκεκριμένης χώρας. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την ένταξη των ομογενών στα προγράμματα εκμάθησης Ελληνικών, που περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα staellinika.com, την οποία λειτουργεί η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο Λαρισαίος βουλευτής ευχαρίστησε τον κ. Κατσανιώτηγια τη συνεργασία και συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για την προώθηση των προτάσεων των Σαρακατσαναίων.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και οι βουλευτέςΧρήστος Μπουκώρος καιΜαρία Κεφάλακαι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Previous ArticleNext Article